Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige fattade formellt beslut att erkänna Palestina

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 11:59.
Elisabeth möter: Margot Wallström
Bildtext Utrikesminister Margot Wallström
Bild: Cityportal

Sveriges regering har fattat det formella beslutet att erkänna Palestina som stat.

Utrikesminister Margot Wallström har skrivit en debattartikel på Dagens Nyheters webbplats, och förklarar samtidigt varför Sverige vill erkänna Palestina just nu.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver att syftet med erkännandet är att bidra till fredlig samexistens mellan Palestina och Israel. Hon betonar att Sverige inser att erkännandet kommer i ett kritiskt skede, i och med det eskalerade våldet under sommaren, nya bosättningsbeslut på ockuperad palestinsk mark och det frusna förhandlingsläget.

Enligt Wallström finns det tre fördelar med att erkänna Palestina just nu. För det första vill Sverige ge de moderata palestinska krafterna som så småningom ska återvända till förhandlingsbordet sitt stöd.

För det andra vill Sverige underlätta en uppgörelse genom att göra parterna i förhandlingar mindre ojämlika. För det tredje hoppas Sverige kunna bidra till mer hopp och framtidstro bland unga palestinier och israeler som annars riskerar att radikaliseras.

Beslutet har väckt reaktioner

Sveriges planer på att erkänna Palestina blev klara i och med statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring för ungefär en månad sedan. Beslutet ledde till starka reaktioner av Israel, som kallade upp Sveriges ambassadör.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk mot Sverige och den nya regeringen. USA har också uttalat sig kritiskt, och sagt att det är "för tidigt" att erkänna Palestina som stat. Margot Wallström skriver i sin debattartikel att det inte är förtidigt att erkänna Palestina, utan snarare för sent.

Det svenska beslutet har lett till att en rad andra länder har dryftat frågan. I mitten av oktober röstade en stor majoritet av underhuset i Storbritanniens parlament för att erkänna Palestina som stat.

Även Frankrike har sagt att landet vid någon tidpunkt kommer erkänna staten Palestina. Finland har inte några planer på att följa Sveriges exempel i det här skedet.

Diskussion om artikeln