Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska smarttelefoner får Samsung att rasa

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 15:05.
Bild: Jung Yeon-Je / AFP / Lehtikuva

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsung Electronics redovisar sitt sämsta resultat på tre år. Orsaken är att försäljningen av smarttelefoner går dåligt efter att nya kinesiska konkurrenter vinner mark.

Samsungs rörelsevinst för årets tredje kvartal är 60,1 procent lägre än motsvarande kvartal förra året.

Det försämrade resultatet var väntat. Samsungs försäljning har minskat med en femtedel till drygt 35 miljarder euro.

Den största orsaken till det försämrade resultatet är att försäljningen av smarttelefoner går dåligt. De kinesiska tillverkarna Lenovo, Huawei och Xiaomi har introducerat billiga smarttelefoner som konkurrerar med Samsungs telefoner.

Kauppalehti: kan gå som för Nokia

Samsung kan gå samma öde till mötes som Nokia

Samsung kan gå samma öde till mötes som Nokia, skriver Kauppalehti. Det som är riktigt oroväckande för Samsungs del är att det i huvudsak är bolagets flaggskepp – det vill säga smarttelefonerna – som står för djupdykningen i resultatet. Bolaget tvingades i år sälja äldre telefonmodeller till nedsatt pris, vilket ledde till att både försäljningssiffrorna och priserna rasade.

Bildtext Samsungs försäljning har gått ner med en femtedel.
Bild: Jeon Heon-Kyun / EPA

Samsung har drabbats av samma bekymmer som Nokia när det gäller valet av operativsystem. Att välja bort Googles Android-system för att försöka erbjuda något unikt visade sig vara en miss. Det är svårt att erbjuda något som är annorlunda och bättre än de kinesiska tillverkarnas Android-modeller, som man kan få för en tredjedel av vad till exempel en Samsung Galaxy kostar.

I den finländska näthandeln kostar nya Samsung Galaxy Alpha ungefär 600 euro, medan kinesiska Lenovo och Huawei erbjuder smarttelefoner för mellan 200 och 500 euro.

En sak är säker och det är att Samsung är i blåsväder. Nu återstår att se om man tynar bort långsamt eller om man går under med ett brak som Nokia, skriver Kauppalehti.

Ny försäljningsstrategi

Samsung meddelar att man planerar stora strategiförändringar efter det tredje kvartalets dåliga resultat. Bolaget tänker nu satsa på sina lågprismodeller för att öka konkurrenskraften på marknaden.

– Mellan- och lågprismarknaden växer snabbt och det måste vi reagera på och dra nytta av, meddelade Samsung på en analytikerkonferens på torsdagen.

Å andra sidan säljer Apples nya iPhone-modeller 6 och 6 Plus rekordbra trots ett rejält pris på mellan 700 och 900 euro. Under det första veckoslutet efter lanseringen sålde Apple 10 miljoner telefoner.

Bildtext Apple säljer fortsättningsvis bra trots konkurrens från kinesiska tillverkare.
Bild: EPA / John G. Mabanglo

Hård kamp mellan tillverkarna

Samsung är fortsättningsvis den ledande försäljaren av mobiltelefoner i världen, med en marknadsandel på 25 procent. Men det försämrade resultatet har dragit ner siffran märkbart. Under motsvarande kvartal ifjol låg man på en marknadsandel på 35 procent.

Kinesiska nykomlingen Xiaomi är en vass utmanare på smarttelefonmarknaden. Bolaget har vuxit i rekordfart och är nu den tredje största smarttelefontillverkaren i världen, efter Samsung och Apple. På delad fjärde plats landar Lenovo och LG, visar marknadsundersökningsföretaget IDC:s färska undersökning.

Diskussion om artikeln