Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bäst i Norden

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Nordiska rådets prisutdelning 2014
Bildtext Nordiska rådets priser delades ut i Stockholm.

Litteraturpriset till Finland, barn- och ungdomslitteraturpriset till Norge, musikpriset till Danmark, filmpriset och miljöpriset till Island.

Nordiska rådets priser bidrar till att synliggöra det täta nordiska kultursamarbetet, och avsikten med de fem priserna är att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, språk, musik och film. Natur- och miljöpriset belönar extraordinära insatser för det hållbara Norden.

Nordiska rådets priser räknas till de mest prestigefyllda priserna i Norden och åtnjuter stor internationell erkänsla.

Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna. Det utdelades första gången 1962 och följdes av musikpriset (1965), natur- och miljöpriset (1995), filmpriset (2002) och barn- och ungdomslitteraturpriset (2013).

Varje pris är på 350 000 danska kronor (ca 47 000 euro).

Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen "Hägring 38" eftersom den "på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid". Se en intervju med Westö här.

Den isländske regissören och manusförfattaren Benedikt Erlingsson och producenten Friðrik Þór Friðriksson fick Nordiska rådets filmpris 2014 för ”Om hästar och män” eftersom den är ”en egensinnigt originell film med rötter i den isländska sagotraditionens lakoniska humor".

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter (illustratör) från Norge mottog Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken “Brune”, som “fyller ett tomrum mellan böcker för de minsta och ungdomsböcker. Det är en berättelse med klassiska kvaliteter, som samtidigt bidrar till att förnya berättandet för barn i norsk och nordisk tradition."

Den danske komponisten Simon Steen-Andersen fick Nordiska rådets musikpris för “Black Box Music”, eftersom det är “ett enastående och radikalt annorlunda verk. Simon Steen-Andersen leker virtuost i kryssfältet mellan komposition, installationskonst, elektronik och performance".

Reykjavík kommun mottog Nordiska rådets natur- och miljöpris 2014, för ”sitt breda och långsiktiga miljöengagemang och sitt målmedvetna arbete med miljövänlig användning av dricksvatten samt produktion av fjärrvärme och el från jordvärme”.

Sveriges Television SVT filmade hela prisutdelningen och studiovärdarna Jessika Gedin och Kristofer Lundström från Babel och Kobra intervjuar alla fem vinnare i programmet "Nordens bästa" som sänds på Yle Fem fredagen 31.10 kl. 23, och måndagen den 3.11 kl. 16.25 med finsk text.

SVT2 sänder prisgalan fredagen 31.10 kl. 20 och i repris lördagen 1.11 kl. 18.