Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlossningar ett problem i svenska städer

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 13:32.
Bild: EPA/BERTIL ENEVAG ERICSON

Hundratals skottlossningar har inträffat i Sveriges tre största städer i år.

Sveriges Radio uppger att det har skett 208 skjutningar i år i Stockholm, Malmö och Göteborg. Hittills har 14 personer dödats av skottskador i år. I fjol inträffade sammanlagt 255 skottlossningar.

Polisen i Sverige har ökat sina insatser för att motverka skjutningar i städerna de senaste åren. Trots det är skottlossning ett återkommande problem i de största städerna.

I Malmö har det inträffat 90 skjutningar i år. I fjol uppgick det totala antalet skottlossningar till 109. I början av året inleddes projektet Operation Olivia för att få bukt med våldet. Malmöpolisen tycker ändå att det är för tidigt att säga att operationen har gett resultat.

- Jag vill inte att det ska skjutas ett enda skott i Malmö. Det är ju en ständig oro att någon ska skadas, säger Mats Karlsson, som är operativ chef på Malmöpolisen, till SR.

"Ingen människa föds med vapen i handen"

Dario Espiga, som är kommunalråd i Göteborg, tror att det inte räcker med polisinsatser mot skottlossningarna.

Enligt Espiga inträffar våldet ofta i socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar, och är ett resultat av den ökande polariseringen i samhället.

– Det är klart att det är en grogrund för både kriminalitet, oro och en känsla att man tappar tillit för samhället. Det är alltid en grogrund för att andra grupper som ger tillit rekryterar människor. Ingen människa föds med vapen i handen. Det handlar mycket om möjligheter, makt, inflytande, arbete och utbildning, säger Dario Espiga till Sveriges Radio.

Diskussion om artikeln