Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Finansmannen som hade världen i sina händer

Från 2014
Uppdaterad 26.03.2015 09:50.
Master of the Universe
Bild: Bauderfilm / NGF

Finansmannen Roger Voss vandrar försynt runt i tomma kontor och konferensrum i Frankfurt. Som 50-åring kan han nu se tillbaka på de hektiska åren på finansmarknaden som vissa dagar kunde ge honom miljontals dollar.

Få frågor ställdes och möjligheterna var obegränsade under 80-talet, kapitalismens gyllene årtionde. Det var storhetsvansinne och likt Gordon Gekko från filmen Wall street vandrar han runt på brottsplatsen. Voss kände sig som han ägde universum. Via sina åtta skärmar följde han med händelseutvecklingen och genom ett musklick kunde han påverka utvecklingen på andra sidan jorden.

Men det var en värld som blev allt mer svårförståelig och besluten därmed också allt mer oförutsägbara. Till slut sprack bubblan. Förutom att berätta sin egen historia ger Voss också sin syn på ekonomin och bankerna i dagens Europa. Lite talar för att deras verksamhet kommer att bli mer transparent i framtiden. Den skrämmande sanningen verkar vara att finansmarknaden blivit för invecklad för någon att förstå. Det har blivit ett parallellt universum avskuret från den riktiga världen.

Dok: Master of the universe (Master of the Universe / Tyskland 2013)
Yle Fem torsdag 26.3.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Repris från 2014

Regi: Marc Bauder