Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kallt och vått: Harpunfiskeäventyret

Från 2014
Tom Nylund harpunfiskar på Island.
Bildtext Tom Nylund harpunfiskar på Island.
Bild: Five Corners Production

En harpun är ett vapen som ger många associationer. Många föreställer sig den stora harpunen som satt i fören på de ångdrivna valfiskebåtarna, monterad på en kraftig svängande lavett och fast i ett tjockt hamprep. Kanske harpunisten är kraftigt byggd, kanske han är klädd i en randig skjorta och kanske hans käke påminner om en isbrytare?

Det jag beskrev var närmast Ned Land, harpunisten från Jules Vernes bok En världsomsegling under havet. Jo, det är sant, harpuner användes till valfångst för länge sedan. Sedan dess har de först och främst ändrats i storlek men framför allt i bruksområde.

Harpunfiske är riktigt sportfiske! Sportfiske i sig själv är varken särskilt sportigt eller värst atletiskt. Men harpunfiske däremot …

Kallt och vått: Harpunfiske - Spela upp på Arenan

En harpunfiskare måste först och främst vara en väldigt god simmare. Du får simma på ytan långa distanser för att komma till dina bra fiskeplatser. Då du har nått det ställe du tror fiskarna håller till på, skall du börja dyka. Då krävs det fridykarfärdigheter. Alla harpunfiskare dyker inte nödvändigtvis djupt men de stannar länge under ytan för att fisken skall våga komma närmare.

Harpunfiske kan förefalla brutalt. Att skjuta fisk med ett spjut låter onekligen lite grovt men jag försäkrar att fisken dör väldigt fort. Dessutom kan man vara ytterst selektiv i sitt val av fångst. Dykaren kan vänta på den perfekta fisken och stunden. Ingen fisk blir ”krokad" i onödan. En fisk blir fångad och de andra är orörda. Du behöver inte, som i sportfiske, fånga en fisk, ta in den i båten för att sedan släppa den igen.

Som jaktform är harpunfiske dessutom nobel. Det är svårt att träffa med en harpun. Så fisken har en ytterst god chans att klara sig undan.

Text: Tom Nylund - äventyrare.

Yle Fem söndagar kl. 19.00 och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan