Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny ledtråd i Amelia Earharts mystiska försvinnande

Från 2014
Amelia Earhart
Bildtext Amelia Earhart och hennes Lockheed Electra

Forskare i USA som utreder den legendariska flygpionjären Amelia Earharts försvinnande tror sig ha en ny ledtråd i mysteriet. Forskarna säger sig vara övertygade om att en aluminiumbit som hittades år 1991 på en atoll i Stilla havet är en del av Earharts flygplan.

Nya analyser har enligt forskarna visat att den drygt 60 centimeter långa buckliga metallbiten tillhörde Earharts plan.Metallbiten hittades på ön Nikumaroro som tillhör den lilla Stillahavsnationen Kiribati.

Earharts försvinnande i Stilla Havet har länge gäckat forskare. Hon och hennes navigatör Fred Noonan försvann spårlöst den 2 juni år 1937 när de försökte flyga Jorden runt längs med ekvatorn med det tvåmotoriga planet Lockheed Electra.

Aluminiumbiten kan stärka teorin om att Earhart och Noonan inte störtade i havet utan att de nödlandade på Nikumaroro.

Amelia Earhart
Bildtext Amelia Earhart

Nödsignaler från Nikumaroro

Enligt teorin drog tidvattnet med sig Earharts plan och hon och Noonan dog på ön medan de väntade på hjälp.

Man har tidigare hittat föremål från 1930-talet på ön. Och på 1940-talet hittades ben som tros ha tillhört en vit kvinna. Forskarna har också med ekolod hittat en formation på havsbottnen vid atollen som kan vara Earharts plan.

Nikumaroro-atollen där man tror att Amelia Earhart nödlandade och dog
Bildtext Nikumaroro-atollen

Det sändes också nödsignaler från Nikumaroro-hållet under fem nätter efter att Earharts plan hade försvunnit. Men det tog USA:s militär en vecka att få flygplan ut till den obebodda ön, och då hördes inga nödsignaler längre. I överflygningar konstaterades ön vara obebodd och nödsignalerna felaktiga.

Forskarna vid Tighar-stiftelsen, som undersöker Earharts försvinnande, kommer att återvända i juni till Nikumaroro för att leta efter planet och andra ledtrådar. Tighar är en amerikansk ideell stiftelse som bland annat utreder flygplansförsvinnanden genom historien.

Andra forskare är ändå skeptiska till att aluminiumbiten verkligen är en del av Earharts flygplan. De undrar hur man kan slå fast att den tillhörde just hennes Lockheed Electra utan att det finns något serienummer på den.

Amelia Earhart var den första kvinnan som flög ensam över Atlanten.