Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kallt och vått: Paraglidingäventyret

Från 2014
Tom Nylund paraglider.
Bildtext Tom Nylund paraglider.
Bild: Five Corners Production

Visst är jag flygrädd men det tänkte jag inte hänga upp mig på.

Det är säkert många som har drömt om att själva kunna flyga. En del har gått så långt att de skaffat sig en flyglicens. Men de flesta människors drömmar om att, likt en fågel, sväva i det blå stannar vid det. Varför? Jo, att skaffa sig en flyglicens är ett dyrt projekt, att flyga är dyrt och ett flygplan är dyrt att äga eller hyra.

Kallt och vått: Paraglidingäventyret - Spela upp på Arenan

Men paragliding, å andra sidan, är räddningen för alla som har fått sina aerodrömmar stoppade av sina finanser. Att få en paraglide-licens är varken speciellt svårt eller alltför dyrt. Kunskapsmässigt handlar det mest om ganska grundläggande saker som vind, säkerhet och landning. Min guide på paraglide-äventyret informerade mig om att det snarare rör sig om dagar för att få grundlicens, inte månader som man kanske skulle kunna tro.

Så kommer vi till själva farkosten. Vi är säkert redan överens om att ett flygplan kostar massor, och till det måste du också ha en hangarplats osv … Hur smart är det då inte med en paraglide-skärm? Den kostar inte mycket, den är lika stor som en större ryggsäck och du kan förvara den hemma! Bäst av allt är att du kan gå på tur med paketet på ryggen och sedan flyga ner från något fjäll! Och du flyger ljudlöst.

Ton Nylund tränar inför sitt paraglidingäventyr.
Bildtext Tom Nylund tränar inför paraglidingäventyret.
Bild: Five Corners Production

Paragliding versus Flygplan är lite som Paddling versus Segling. Den ena är dyr, den andra är billig. Den ena kräver en lång utbildning för att utöva den andra lär du dig på några dagar. Ena kräver stort förvaringsutrymme och den andra, givetvis, betydligt mindre.

Paragliding tilltalar mig mycket. Men om jag skall bli en utövare av sporten måste jag först komma över min flygrädsla … efter det är säkert ingenting svårt.

Kanske vi ses i skyn någon dag?

Text: Tom Nylund - äventyrare.

Kallt och vått Yle Fem söndagar kl.19.00 och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan