Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kallt och vått: Paddlingsäventyret

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Tom Nylund och Veikka Gustafsson i paddlingsäventyret.
Bildtext Tom Nylund och Veikka Gustafsson i paddlingsäventyret.
Bild: Five Corners Production

Jag har många bekanta som är engagerade i Finlands Fyrsällskap. De arbetar med att restaurera och i största allmänhet se till att finlands fyrar är i gott skick. De gör det givetvis helt utan ersättning. Årligen tar de också hundratals bilder av dessa ståtliga konstruktioner. Men vad är det som drar dem till fyrarna?

Reliker från det förflutna

För en sjöman har fyren alltid varit förknippat med hopp och trygghet. I mörkret har den lyst upp för att leda dig genom farliga vatten och grund. Men det var för länge sedan. Nuförtiden är dessa fyrar bara reliker från det förflutna. De sticker upp ur havet och påminner oss mest om gamla tider, då skepp eldades med kol och ankartatueringar tillhörde sjömän och inte hipsters. Att värna om historia är viktigt, och det är idag betydligt färre som sköter urtida jaktgropar än fyrar.

Ärligt

Ju mer jag tänker på det så är fyren verkligen en kraftfull konstruktion. Den är byggd för att klara av alla sorters väder. Den står i mitten av havet och blir konstant bultad av det värsta som ett väder kan bjuda på. Allting som inte sitter fast blåser bort från den och resten spolas bort av havet. Fyren kan alltså inte ha en skranglig fasad. Dens yttre är simpelt och ärligt.

Tidskapsel

Kallt och vått: Paddlingsäventyret - Spela upp på Arenan

Eftersom fyren ofta är placerad i utkanten av skärgården, och därmed är svår att nå, har tillgångar sparats där. Tomma oljetunnor, fiskeredskap, teknik, möbler osv. Det är nästan som om den förvandlas till en tidskapsel. Havet, och isoleringen har format fyren till en konservburk, eller en orubblig flaskpost. Och alla de saker som den fyllts med har används grundligt, man kan se spåren av bruk i det mesta. Också de spåren innehåller sina små historier.

Bengtskär

Jag är personligen fascinerad av själva byggtekniken. Hur tusan har man kunnat bygga fyrar på små kobbar? Bengtskär är ett arkitektoniskt mästerverk. Stenen är huggen på plats från klippan. Den är dessutom vackert huggen och hela konstruktionen är pompig. Man skulle tycka att de hårda omständigheterna skulle tvinga en att bygga så simpelt det går men istället har byggarna gjort ett väldigt fint arbete. Fönstergavlarna är välvda, trapporna är vackert utformade, stenblocken är unisona och fint hackade och varje knut har sina detaljer. Skulle en fyr byggas idag så skulle den troligtvis vara vara bara en hög betongringar.

Att Bengtskär också spelat en viktig roll i Finlands krigshistoria ger givetvis platsen en extra krydda. Kanske det, sist och slutligen, inte är så svårt att förstå vad det är med fyrar som lockar dess entusiaster.

Text: Tom Nylund - äventyrare

Kallt och vått Yle Fem söndagar kl.19.00 och på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan