Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa - en söndagsstängd stad

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 15:25.
galleriet i lovisa
Bildtext "Söndag råder, tyst det är i huset...." (Galleriet i Lovisa).

Är butikerna och caféerna i Lovisa stängda under söndagar för att det rör sig så lite människor på stan, eller är det så lite människor på stan för att det är så få butiker och caféer öppna?

öppethållningstidsinformation på en dörr
Bildtext Öppet - men inte på söndagar

Oberoende om det var ägget eller hönan som kom först så kvarstår fakta: Lovisa är en mycket tyst stad på söndagar. För några år sedan skrevs och talades det rätt mycket om hur skyltfönstrena i stan gapar tomma. Så är det inte längre. Tvärtom verkar det finnas mer småbutiker än man kanske skulle tro att det finns i en småstad av Lovisas storlek. Dock håller de flesta sina dörrar stängda under söndagar. Det samma gäller många lunchrestauranger och caféer.

Undantag finns

Lillemor Elonen på Lovisa bokhandel i köpcentret Galleriet har en förklaring till varför de flesta har valt att inte hålla öppet på söndagar.

- Det är många Lovisabor som pendlar och arbetar utanför stadens gränser, vilket betyder att de också gör sina inköp på den ort där de arbetar, säger Elonen.

Dock finns det butiker i Lovisa som håller öppet under söndagar. Blombutiken Blomsterhavet hör till dem.

-Vi har haft öppet under söndagar ända sedan vi tog över butiken för ett och ett halvt år sedan, säger Heta Palonen - en av butikens två ägare.

Heta Palonen i blombutiken Kukkameri i Lovisa
Bildtext Heta Palonen säljer blommor.

Palonen menar att det rätt så långt är produkterna som gör att de helt enkelt måste hålla öppet.

- Begravningar och födelsedagskalas infaller också under söndagar och många vill ha sina blombuketter färska och köper dem därför i ett så sent skede som möjligt innan de ska överlämnas, menar Palonen.

Gott om söndagskunder

Vid torget är det ändå en del affärsidkare och butiksinnehavare som har valt att hålla också söndagsöppet. Hamburgerrestaurangen - som är rågranne till Rådhuset - har öppet under hela nio timmar på söndag. Apoteket mittemot håller öppet i två timmar. I postens före detta utrymme på andra sidan torget har Orimattilabon Maria Drockila öppnat en butik där hon säljer ljus.

eevi kajander i maria drockilas ljusbutik i lovisa
Bildtext Eevi Kajander säljer ljus.

Inne i butiken är det skum belysning och det doftar stearin och jul.

- Det här är en typ av butik som drar folk till sig vardag som söndag, säger försäljaren Eevi Kajander. Det skulle vara en stor miss att inte hålla öppet under söndagar, menar hon.

Mera liv efterlyses

Kajander - som själv är Lovisabo - tycker att andra butiker kunde följa ljusverkstadens exempel. För att inte tala om caféerna.

- Nog skulle det ju vara trevligt med lite mera liv och rörelse i stan också under söndagar, säger Kajander.

Vem som ska ta initiativ till att få mera liv i stan under söndagar är alltså frågan. Är det butiksinnehavarna eller invånarna? Vågar Lovisaborna sig ut om det finns caféer och butiker som håller öppet? Kommer butiks- och caféinnehavare att hålla öppet om Lovisaborna vågar sig ut? Ett ja på båda frågorna kunde kanske vara lösningen.