Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hjälpmedel mot shoppingsjukan

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:12.
Modeskaparen Camilla Thulin är guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.
Bildtext Modeskaparen Camilla Thulin guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.
Bild: Charlotte T Strömwall/UR

Jag har tittat på det svenska programmet Kvalitet som inspirerar till en mer hållbar livsstil när det gäller kläder. Det är väldigt lärorikt, både när det kommer till olika tillverkningsprocesser (till exempel läder – det dras inte bara av kossan och blir till en sko, det är en lång process) och hur man ska knyta en fluga.

Förr hörde jag till dem som hade shopping som hobby. Det kunde finnas (och finns faktiskt fortfarande) kläder i garderoben, med prislappen kvar, som jag GLÖMT att jag köpt. Tröjor för en billig peng, som var roliga för stunden men sedan snabbt förpassades längst in i det mörka klädskåpet. Kläderna väller fortfarande ur mina skåp, men nu försöker jag göra en förändring. Allt började med att jag läste boken Bomull - en solkig historia av Gunilla Ander, och fick grym ångest för all billig bomull som jag köpt under årens lopp. Sedan läste jag Modemanifestet: De stilsmartas handbok, en bok som visar möjligheterna när det kommer till kläder. Det som slutligen gjorde att jag bestämde mig för att ta tag i saker och ting var Karin Lindroos föreläsning om slow fashion.

Modeskaparen Camilla Thulin är guidar oss till en hållbar stil i programmet Kvalitet.
Bild: Bengt Allebrink

Ibland är det ändå svårt att stå emot de där köpen. Senast i dag gick jag igenom en affär (det var helt ofrivilligt, på väg på lunch) och fick nästan ångest av allt snyggt som hängde på klädställningarna. Jag var snabbt tvungen att lämna stället, för den bästa medicinen mot shopping, är faktiskt att undvika alla ställen där du kan trilla dit igen.

Ett annat fint botemedel är programmet Kvalitet där vi ser modeskaparen Camilla Thulin som programledare. Camilla tar tittaren med på en resa, från tygets ursprung till färdiga plagg. Vi tittar på material, hantverk, klädstilar och så får vi också lära oss mer om de farliga kemikalier som finns i många plagg.

I det första programmet får vi ser hur materialet lin blir till. Efter den lilla introduktionen förstår jag verkligen varför det är dyrt … det blev också genast mycket vackrare på något vis.

Vi får även följa med fyra killar som är riktiga retrofiler. Tillsammans har de bildat en syjunta där de syr nya plagg, och tar hand om sina gamla fynd. Och nu snackar vi inte om loppiskläder från 70-talet. De här männen vurmar för empirstilen, sekelskiftet och 30-talet. Det är verkligen fantastiska kläder vi får se i deras lilla modeshow, som vi bjuds på mot slutet av programmet. I slutet bjuder också Camilla på sina bästa sytips. Programmet gör även ett nedslag i Vanda i Finland. Där träffar vi Rosita, som syr vackra och glittrande klänningar enligt den romerska kulturen.

Men Kvalitet handlar inte bara om att sy, och om plagg i bra kvalitet.

Ett reportage handlar om en sömmerska i Bangladesh, som bland annat syr för svenska märken. Hennes liv skulle förändras radikalt om konsumenterna betalade två kronor (cirka 20 cent) mer per plagg, och ifall de pengarna skulle tillfalla henne. Det är så lite pengar, men de har sådan stor betydelse. Själv blir jag riktigt arg: VARFÖR gör klädmärkena inte det då? 20 CENT!

Så här säger Camilla själv om serien: "Vi slänger och konsumerar väldigt mycket kläder i dagens samhälle, vilket ju är en katastrof miljömässigt. I det här programmet vill vi bredda kunskapen om hur man väljer rätt plagg och tar hand om kläder så att de håller i många år framöver."

Jag rekommenderar alla att kolla in Kvalitet, som är både ett roligt och lärorikt program. Här kan du kolla på alla avsnitt. Sammanlagt kommer det att dyka upp åtta stycken.

Hållbar stil här hemma

Den 15.11 firas den nationella klädbytardagen runt om i Marthafinland. Läs mer om det här. I den senaste marthapodden snackas det också om kläder och kvalitet. Lyssna här under.

Marthapodden

Vill du helt sluta shoppa? Det går enklare om man är fler, så gå med i facebookgruppen Vuosi ilman uusia vaatteita – A year without new clothes som finns på Facebook. Eller varför inte starta en helt egen?