Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En röd näsa ger tio barn skolmat

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 11:07.
Hjallis Angels: Petski, Krista och Isa.
Bildtext Hjallis Angels hjälper näsdagen
Bild: Yle

Näsdagen uppmärksammas på alla Svenska Yles kanaler och i många olika sammanhang och hela första veckan i november.

kaj backman
Bildtext Kaj Backman koordinerar näsdagsinnehållet på svenska.
Bild: Yle/Carina Bruun

Många av musikprogrammen på Radio Vega låter lite annorlunda, de röda näsorna dyker upp på tv och här på Svenska.yle.fi bjuder vi på läsning som anknyter till näsdagen. Till exempel Radiohuset kommer att ha näsdagen som tema under hela veckan.

Kaj Backman är den som koordinerar det svenska innehållet inom ramen för näsdagen.

Så här kan du hjälpa

Delta per SMS:
10 € Texta NÄSDAGEN, skicka till 16499.

5 € Texta LAHJOITA och skicka ditt meddelande till 16499

20 € Texta LAHJOITA20 och skicka ditt meddelande till 16499

Ring
0600 11620 (20,28€/samtal + LNA)

0600 11610 (10,26€/samtal + LNA)

Övriga insamlingskonton:
Nordea IBAN-kontonummer FI37 1572 3000 3844 20
BIC/SWIFT NDEAFIHH

Andelsbanken IBAN-kontonummer FI44 5780 1020 0003 14
BIC/SWIFT OKOYFIHH

Danske Bank IBAN-kontonummer FI47 8000 1570 8504 13
BIC/SWIFT DABAFIHH

- Kärnan i näsdagen är ju att hjälpa, men att göra det med ett leende på läpparna eller med glimten i ögat. Och det är just den här kombinationen som jag själv tycker särskilt mycket om också i Svenska Yles utbud. I en del program kommer biståndsfrågor och läget i utvecklingsländerna att diskuteras med det allvar som hör till det men i andra program är det humor och givandets glädje som gäller, berättar Backman.

- Jag ser också fram emot årets auktion till förmån för näsdagen, där bland annat den bastu som byggdes i direktsändning på Strömsö i somras auktioneras ut.

Hur den budgivningen utvecklas kan man följa på adressen huuto.net/nenapaiva. Strömsöbastun kan man bjuda på ända fram till 17 november.

Skolmat, myggnät och mediciner

Näsdagen hjälper framförallt barn. De pengar som samlas in kanaliseras vidare till hjälpbehövande via de nio betydande finländska biståndsorganisationer som är med i näsdagen. I år går pengarna till Afrika, Sydostasien samt Central- och Sydamerika.

De insamlade medlen från näsdagen används till långsiktig biståndsverksamhet och i år har organisationerna tillsammans valt att fokusera särskilt på att stöda barnens skolgång och främja hälso- och familjearbete. Det handlar bland annat om pengar till skolmat, myggnät som skyddar mot malaria och maskmediciner som räddar liv. Frågan som ofta ställs är om hjälpen faktiskt går fram.

- Det är uttryckligen för att garantera en effektiv och säker insamling som näsdagen görs i samarbete med stora och kända biståndsorganisationer, som Unicef, Röda Korset och Kyrkans Utlandshjälp. Alla insamlade medel kanaliseras vidare av och via dessa organisationer som alla har lång erfarenhet av biståndsarbete, konstaterar Kaj Backman.

Att hjälpa går enkelt via textmeddelande eller genom att ringa ett insamlingsnummer. Många affärer är också med i näsdagen i år, så att köpa en röd näsdagsnäsa är också ett sätt att hjälpa. För den summa som fås in via en näsa kan tio barn i Nepal få mat i skolan.