Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är det storleken som räknas

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 11:48.
liten flicka och gravid kvinna står och beundrar en jättepumpa i ett växthus
Bildtext Armi Lindell tillsammans med dotter Helmi vid jättepumpan Äijä
Bild: Armi Lindell

Halloweenpumpor i all ära men visst bleknar de jämfört med Armi Lindells prisvinnande jättepumpor som kräver tid, omsorg, rätt sorts frön och ett enormt växthus. Efter att pumpan nått sin maximistorlek ska den ut på turné. Då behövs det förutom starka muskler en paketbil med hydraulisk hiss för att få det hela att gå runt.

Armis Lindells stora intresse för jättepumpor tog fart för sju år sedan när hon av en slump fick tag i några frön och lyckades odla upp ett präktigt exemplar på 120 kg. Med det slående namnet Uljas vann hon FM i odling av jätteväxter med en gång. Segern gav mersmak och två år senare var det tur för pumpan Äijä på 361,5 kg att bli Finlands tyngsta. Det nuvarande rekordet, som tillskrivs en annan odlare av jättepumpor, väger över 700 kg.

- Vi brukar skratta med andra kvinnor som odlar jättepumpor att ju större desto bättre, säger Lindell.

Om pumporna är stora ska också växthuset vara det. Till all tur har Lindell lyckats mobilisera sin man med i bestyret. Arbetsfördelningen är klar. Hon odlar, pollinerar och påtar medan han bygger och fraktar pumporna vid behov. Det nuvarande växthuset på 6 x15 meter inrymmer två jättepumpor på sin höjd.

Beroendeframkallande

Att odla jättepumpor är beroendeframkallande menar Armi Lindell som är ordförande och en av grundarna till Suomen Jättikasvisyhdistys ry. Det är en rolig men arbetsdryg hobby menar hon. Jättepumpan är en krävande växt.

- Efter att man planterat rotskottet i jätteväxthuset på våren måste man se till att temperaturen är optimal. Vädringsluckorna i växthuset måste öppnas och stängas flera gånger under dagen, under svalare nätter ska pumpan täckas in med filtar.

Visst kan man odla jättepumpor på friland men förhållandena är svårare att kontrollera. De prisvinnande jättepumporna odlas alla i växthus.

Jättepumporna, vars frön är omsorgsfullt utvalda, handpollineras under noggranna omständigheter. För att nå bästa möjliga resultat ska pollineringen ske samma morgon blomman spricker ut. Före det hålls honblomman intäkt i en påse för att inga oönskade gäster kommer åt henne. När tidpunkten är optimal avlägsnas påsen så att hon- och hanblomman kan sammanföras.

Årets höjdpunkt

Efter månader av hårt arbete med jättepumpan vill paret Lindell förstås visa upp sin dyrgrip. Det sker under FM i jätteväxter som arrangerats sen år 2010. Efter det beger sig pumpan ut på turné till skolor och köpcenter av olika slag. Men ärevarvet kräver kraftansträngningar av stora mått berättar Calle Lindell som ansvarar för logistiken.

- När vi hade vår 361 kilos pumpa behövde vi en liten lastbil för att frakta den från ställe till ställe. Först skuffades pumpan till bilen med en kärra varefter den försiktigt flyttades till det hydrauliska bakbrädet som hissade upp den i bilen. Så visst kräver det en hel del.

Några halloweenpumpor blir det inte av paret Lindells baddare, men nog mycket annat som sylt, pickels, soppor och allt man kan tänka sig i pumpväg. Jättepumpas kött smakar bra, storleken till trots.

Mer om ämnet på Yle Arenan