Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bredbenta män på tåget

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:11.
En man sitter bredbent.
Bildtext En anonym bredbent man.
Bild: Yle/Catariina Salo

I morse när jag åkte till jobbet blev jag riktigt irriterad. Jag är verkligen ingen morgonperson så även små saker kan irritera mig något oerhört före klockan tio på morgonen, men det här var ett riktigt problem.

Jag satt i lokaltåget bredvid en kvinna, jag hade min väska i famnen och läste en bok, som jag ofta gör. På sätena mittemot mig satt en man. (Jo, "sätena" och "en" man.) En man som krävde så mycket utrymme för sig och sin portfölj att han var tvungen att ockupera två hela säten. Hans ryggrad befann sig i samma linje som skåran mellan de två säten han upptog.

Det var ingen stor man. Jag skulle säga medellängd, kanske lite under. Medelbyggd, stilig och välvårdad.

Kanske det just var därför jag blev så irriterad, att det var en välvårdad, normalbyggd man, som hänsynslöst bredde ut sig både öster- och västerut.

Jag vet att det finns kampanjer och mer eller mindre roliga sajter på nätet som tar upp den här problematiken med specifikt män som tycker om att breda ut sig i kollektivtrafiken. Vi har bloggen som visar skrevbilder på män de tycker tar för mycket plats och som sedan samlar alla "men min pung och penis behöver utrymme"-kommentarer till en dikt. Det finns också en blogg som hävdar att det dessa män egentligen gör är att paxa en sittplats för en katt (roligt).

Skriver du in orden "varför + sitter + män + bredbent" i din sökmotor kommer du att få en massa hittar, och en massa förklaringar. Mest om mäns anatomi och hur det är viktigt att pungen får luft, att mäns lår har en annan form än kvinnors (därför glider de lätt iväg) och att höfterna på män är smalare (därför måste de skapa balans genom att sära på benen).

- Det finns ingen anatomisk förklaring till varför män inte kan sitta med benen ihop, säger sexalterapeut Suss Åhman som menar att det inte heller finns någon fysiologisk förklaring på attitydproblem.

Favoritförklaring 1:
Pungen måste få luft, penisen måste rymmas.
Svar:
Vaginan måste också ha luft och blygdläpparna kan vara riktigt obekväma, men det går ändå att ha ihop låren.

Favoritförklaring 2:
Det är så mycket bekvämare att skreva.
Svar:
Jag tycker det är skitbekvämt att kasta upp mina skobeklädda fötter på sätet mittemot, men jag kan hålla mig.

Favoritförklaring 3:
Jag vill inte att nån inkräktar på mitt område.
Svar:
Om din privata sfär är lika bred som två tågsäten ska du nog ta upp privatbilism eller uppsöka en terapeut.

Favoritförklaring 4:
Jag KAN inte sitta med benen ihop
Svar:
Uppsök läkare!

Nu vill många säkert hävda att kvinnans handväska ofta ligger på en egen bänk i bussen eller på tåget. Det är ändå fundamentalt olika saker vi pratar om, att med sin kropp tydligt markera ett maktövertag eller att ha ett dött ting bredvid sig. En handväska är lätt att ta upp i famnen om någon kommer i närheten eller rent ut ber om det, steget att be någon dra ihop sig själv är radikalt större och tröskeln mycket högre.

(Visst breder kvinnor också ibland ut sig, men under mina 33 år i detta samhälle har 97 % av fallen jag stött på varit män.)

Mest handlar det ändå om hänsyn. Jag älskar att halvligga i min fåtölj hemma, kasta ena benet över armstödet och ha andra så gott som dubbelvikt under mig. Det är både skönt och befriande, till på köpet får min vagina luft så att jag slipper svampinfektioner. När jag däremot sitter på jobbet, på ett tåg eller på en buss tar jag hänsyn till människorna runt mig och ser till att andra också ryms och mår bra.

Hänsyn och respekt, hörni. Det är så simpelt.