En jazzhyllning till Haapsalu
Inte ens i Vega Groove spelar vi allt för ofta estnisk jazz. Men inspirerad av en höstlig tur till Haapsalu vill jag lyfta fram pianisten Tõnu Naissoos trio med Haapsalu Town. Ett par jubilarer uppmärksammar vi också, en mindre känd och en riktigt känd från soulmusikens område. Och i första delen blir det som vanligt skivnyheter och aktuellt.
Hälsningar från Haapsalu där jag för ett tag sedan tillbringade några höstliga semesterdagar tillsammans med familjen. En vacker liten badsemesterort är staden känd som, och det är till sommaren den verkligen blomstrar upp, kan jag tänka mig. Men det är också en intressant stad historiskt - med en medeltida borg mitt i och en numera övergiven men unik järnvägsstation - och också den vemodiga off season-känslan som präglade staden i oktober har sin charm. Och så fick man ju njuta av sevärdheterna och restaurangerna i lugn och ro.

Vega Groove: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik
Något desto mer vidlyftigt musikliv är staden inte känd för, åtminstone hade jag inte tillfälle att höra prov på något dylikt, även om jag snappade upp att här ordnas en bluesfestival i augusti. Men däremot har Haapsalu nog fått sig en egen hyllning inom den estniska jazzen och det i sig är värt att ta fasta på. För till och med i Vega Grooves repertoar får nog estnisk jazz räknas till någonting utöver det vanliga.
Låten Haapsalu Town skrevs i slutet av 1960-talet av den estniska pianisten Tõnu Naissoo och den finns med på dennes trioskiva som gavs ut år 1970, en av Estlands första jazzskivor då. Originalskivan i 10-tums vinylformat på den sovjetiska Melodiya-etiketten har med tiden blivit en samlardyrgrip, men tidigare i år kom en nyutgåva utgiven av den morska skivsamlaren och entusiasten Johan Fredrik Lavik på dennes Jazzaggression etikett. Vinylupplagan trycktes i begränsad upplaga om 500 exemplar och lär vara slutsåld vid det här laget också den, men på cd ska den finnas att få.
Naissoo var för övrigt bara 17 år gammal när han spelade in sitt debutverk och även om han alltjämt varit aktiv som musiker, har han nu i och med återupptäckten på äldre dagar fått chansen att igen uppträda med sin äldre musik runt om på jazzklubbar i hela världen inför en entusiastisk publik av diggare.
Jubilarer - en mindre känd och en mycket känd

Vega Groove: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik
Ett annat band som återupptäcktes kring millennieskiftet av en ny publik var Catalyst, ett jazzfusionsband från Philadelphia, som i tiderna då det begav sig i början av 1970-talet i en begynnande fusionsboom, gav ut fyra skivor som då gick spårlöst förbi. Sedan de upptäcktes igen tack vare samlingsskivan The Funkiest Band You Never Heard – en talande titel, förutom att benämningen funky inte förtäljer hela sanningen - har fårståsigpåarna börjat ranka dem jämsides med och t.o.m. ovan om Weather Report och Herbie Hancocks tidiga fusionsperiod med Mwandishi och dylika band.
Nu var de här killarna visserligen fullblodsproffs och klarade sig ändå hyfsat i svängen som musiker runt om i andra liknande rytmmusiksammanhang. Åtminstone saxofonisten Odeon Popes namn har jag stött på bland förteckningarna över musiker i albumtexterna på 70-tals soul och funkplattor och den ursprungliga basisten Alphonso Johnson gick sedermera över till Weateher Report i vars led han spelade åtminstone på skivan Mysterious Traveller, så någon egentlig nöd gick de väl inte på dem, trots att det egna bandet Catalyst förblev ett obskyrt namn i marginalen. Men trummisen Sherman Ferguson var i alla fall för mig en ny bekantskap tills vi snappade upp att han skulle fylla 70 år imorgon (den 31 oktober). Även om han dog år 2006 är han alltså värd att uppmärksammas och minnas, i synnerhet som Catalyst också nu sent omsider får sin återupprättelse.
En betydligt kändare jubilar – 75 år idag - är Eddie Holand, som utgör en del av det legendariska låtskrivarteamet (Brian) Holland – (Lamont) Dozier – (Eddie) Holland som stod för en stor del av Motown-skivbolagets hittar mellan åren 1963-67. The Supremes, Four Tops, Martha & The Vandellas, Marvin Gaye var bara några av bolagets stjärnor som kunde skörda frukterna av H-D-H-teamets låtskrivartalanger.
I ett tidigt skede försökte sig Eddie också på en artistkarriär i eget namn, men på grund av scenskräck gav han upp den för att koncentrera sig på låtskrivandet. Efter storhetstiden på Motown gjorde trion en nystart med soulbolagen Hot Wax och Invictus kring 1970, också de i Detroit. Trots många fina låtar och en och annan smärre hit lyckades man aldrig återskapa den fenomenala succén, men i soulrepertoaren lever låtarna vidare och har givetvis sin plats i Vega Groove.
I första delen är det som vanligt skivnyheter och aktualiteter som står på programmet och då är det just groovemusik i vidare bemärkelse som dominerar utbudet. Det är med andra ord inte så entydigt jazz eller soul eller blues, som det är fråga om, utan snarare lite av allt detta. Till exempel svenska sångerskan Lisa Ekdahl har en ny skiva ute, som visserligen lutar åt jazz men också innehåller annat. Och vad gäller Mary J Blige på sin nya singel, Right Now, så sjunger hon fortfarande som den soulsångerska man lärt sig känna, men för produktionen står den unga, brittiska klubbduon Disclosure, och då är det modern garage-house som det handlar om. När gitarristen Bill Frisell sedan för sin del gör ”Space Age Jazz” – nya skivan Guitar in The Spce Age - finns det också gammaldags ståltrådsgitarr med i mixen, och med det här konceptet spelar han på Tampere Jazz Happening i veckoslutet.
Slutligen uppmärksammar vi också Jack Bruce, sångare och basist i Cream bland annat, som gick bort i lördags. Vega Groove med Henrik Svahn och Ralf Sandell.
Spellista del 1:
1. Rootbeats: Two Angels
2. Masa Orpana Honk: Stormy
3. Jamie Cullum (w. Laura Mvula): Good Morning Heartache
4. Bill Frisell: Messin' With The Kid
5. Stefano Bollani: No Pope No Party
6. Lisa Ekdahl: Heavenly Shower
7. Mary J. Blige: Right Now
8. The Tony Williams Lifetime (w. Jack Bruce): Big Nick
- Jack Bruce död den 25.10. R.I.P.
Del 2:
1. Catalyst: Shorter Street
2. Tönu Naissoo Trio: Haapsalu Town
3. Illinois Jacquet: Groovin'
4. Rosco Gordon: No More Doggin'
5. Priscilla Bowman w. Jay McShann's Orchestra: Hands Off
6. Eddie Holland: I'm On the Outside Looking In
7. The Marvelettes: Tie a String Around Your Finger
8. Holland-Dozier-Holland: Why Can't We Be Lovers?