Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstänkta ebolafallet: Patienten mår bra

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 20:10.
Mejlans sjukhus i Helsingfors.
Bildtext Patienten väntas anlända till Mejlans sjukhus.
Bild: Str / Lehtikuva

Infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors tog på torsdagskvällen emot en patient som kan vara ebolasmittad.

HNS uppger att det är ytterst osannolikt att patienten lider av ebola. HNS informerar närmare om fallet i kväll klockan 19.

- Patienten mår bra, uppgav HNS i förmiddags.

Patienten insjuknade 21 dygn efter hemkomsten från Liberia där ebola förekommer. Patienten hade dock inte varit i kontakt med insjuknade personer.

I eftermiddag kommer resultatet från det preliminära ebolatestet. Definitiv bekräftelse på om det är frågan om ebola eller inte fås inom tre dygn.

Överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS sade redan tidigare att sannolikheten för att det rör sig om ebola är mycket liten, men att möjligheten inte kan uteslutas.

THL: Kan vara malaria eller gula febern

THL:s ledande ebolaexpert Carita Savolainen-Kopra säger att det också kan vara fråga om någon annan febersjukdom såsom malaria eller gula febern.

- Det är fråga om en amerikansk man. När han togs in på sjukhus hade han 38,4 grader feber och huvudvärk, säger Savolainen-Kopra.

THL känner inte i det här till hur mannen rört sig i Finland efter hemkomsten från Liberia.

HNS säger sig däremot känna till vilka personer patienten varit i kontakt med efter att symptomen visade sig. Ebola smittar inte innan man insjuknat.

Ebola är en virussjukdom som ger upphov till feber och blödningar.

Arbetat i Liberia

Överläkare Anni Virolainen-Julkunen vid Social- och hälsovårdsministeriet uppger att patienten haft ett kontorsjobb i Liberia.

Personen var inte i direktkontakt med ebolasjuka eller eboladöda i Liberia, säger hon. Risken för ebolasmitta är därmed liten, framhåller Virolainen-Julkunen.

Radiodoktorn: Robert Paul, specialist i blodsjukdomar, svarar på frågor

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt Helsingin Sanomat är patienten amerikan som sökte sig till läkare i huvudstadsregionen på torsdagskvällen på grund av hög feber.

Helsingin Uutiset var först med nyheten.

Korrigering:
I den första versionen av den här artikeln står det att Helsingin uutiset rapporterar att Finlands första ebolapatient är på väg till Mejlans sjukhus för vård. Efter att Yles nyheter intervjuat överläkare Asko Järvinen uppdaterades nyheten med uppgiften att det rör sig om ett misstänkt fall av ebola.

Läs också:
HNS: Patienten lider inte av ebola
Webbdoktorn om ebola
THL: Bra beredskap att behandla ebolapatienter i Finland

Diskussion om artikeln