Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainare behöver inte frysa i vinter

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 06:40.
Gasfält nära Poltava i januari 2006 då Ryssland hade stängt gaskranarna

Ukraina kommer att få rysk gas i vinter. Ett avtal mellan EU, Ukraina och Ryssland undertecknades i Bryssel sent i går kväll.

- Nu finns det ingen orsak till att människor i Europa ska frysa den här vintern, sade EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso. Han menade att trepartsavtalet om gasleveranser är ett viktigt steg för vår gemensamma energiförsörjningssäkerhet på den europeiska kontinenten.

Barroso sade också att politiskt ansvarstagande, logiken kring samarbete och enkelt ekonomiskt förnuft har segrat. Den egentliga barnmorskan för gasavtalet som har förhandlats i veckor var energikommissionären Günther Oettinger.

- Nu kan vi utgå ifrån att transitflödet av stora mängder naturgas via Ukraina till Europa fungerar. Det gäller länder som Slovakien, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Rumänien eller Österrike som nu får tillräckliga mängder gas i vinter, sade Oettinger.

Ukrainas obetalda gasräkningar kommer nu att betalas till Ryssland.

- Hjälpprogrammen från Internationella valutafonden och Europeiska unionen kommer att ersätta för gamla obetalda gasleveranser, berättar Oettinger.

Obetalda räkningar för miljarder

Sammanlagt handlar det om Ukrainas obetalda gasräkningar på 5,3 miljarder dollar. Av den summan ska 3,1 miljarder betalas till Ryssland före årets slut.

Den ryske energiministern Aleksandr Novak försäkrade att Ryssland är energileverantör som kommer att se till att det blir stabila gasleveranser i vinter.

Det är fråga om en tillfällig lösning från i dag fram till mars nästa år. Enligt gasavtalet har Ryssland också gått med på att sänka exporttullarna på gas med 100 dollar. Oettinger ser det här som ett första tecken på en fungerande och klok grannsämja, men ännu mer än så.

Det här är ett första litet tecken på en nedtrappning efter en lång tid av upptrappning som det har funnits i vår europeiska närmiljö, avslutade Oettinger.