Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sexsnack behövs inte längre – lärarna har tagit över

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 09:38.
Närbild: Finland har den bästa sexualundervisningen i världen - Spela upp på Arenan

Lärarna har blivit bättre på sexualundervisning och det har lett till att efterfrågan på Folkhälsans så kallade Sexsnack-verksamhet har minskat. Därför kommer Folkhälsan att trappa ner verksamheten från och med i höst.

- Det här är goda nyheter. Det är det här jag har jobbat för sedan starten, säger Suss Åhman, sexualterapeuten som har utvecklat Sexsnack-konceptet.

Tio år utan obligatorisk sexualundervisning

Sexualundervisningen blev obligatorisk i de finländska grundskolorna på 1970-talet. Och det här ledde till att både antalet aborter och antalet fall av könssjukdomar minskade drastiskt. Men i mitten av 1990-talet blev undervisningen frivillig och då vände den här trenden.

- Det var väl med någon vacker politisk tanke om att "låt alla blommor blomma" och att alla skolor får göra som de vill. Men det blev platt fall med det hela och i stället försvann undervisningen väldigt långt från många skolor.

Skolorna behövde hjälp

Åhman säger att hon utvecklade Sexsnack-verksamheten eftersom det skrevs så mycket om hur antalet tonårsaborter och fall av könssjukdomar sköt i höjden. Då sexualundervisningen återigen blev obligatorisk 2004 stabiliserades läget. Antalet aborter har minskat sedan dess. Och antalet fall av klamydia, som ökade med 60 procent mellan åren 1995 och 2008, har nu hållits på ungefär samma nivå.

Och nu har skolorna kommit så långt att de klarar sig utan Folkhälsans hjälp.

- Efterfrågan på Sexsnack för tonåringar har minskat radikalt under många år. Framförallt tror jag att det beror på att vi i dag har lärare som utbildas inom hälsokunskap där sexualundervisningen ingår. De läser alla fem studiepoäng sexologi, så det är utbildade på området och behöver inte lika mycket hjälp mera.

Enligt Åhman har lärarnas attityder till sexualundervisningen också ändrats mycket de senaste åren.

- Nu är det en klar majoritet av de lärare som håller sexualundervisning som tycker att det är roligt. Det är inte längre det här stammande, rodnande som det kanske var, säger Åhman.

Antalet fall av klamydia har inte minskat

Trots att undervisningen ser ut att ha haft en positiv effekt på abortstatistiken, så har man inte lyckats minska på antalet fall av klamydia.

- Det är lite oroväckande. Men endast sexualundervisningen handlar det inte om eftersom den fungerar ganska bra i dagens läge. Vad allt det beror på är jättesvårt att säga.

Hon påminner om att läget ändå är bättre nu än då sexualundervisningen var frivillig.

- Hur bra man än undervisar kan man inte rädda hela världen och påverka precis allt. Men man kan jämföra åt andra hållet, att vad händer om man tar bort den, för då blir det jättemycket värre.

Inte bara skolornas ansvar

Enligt Åhman skulle skolorna kunna ha mera sexualundervisning och undervisningen kan alltid bli bättre. Men samtidigt är det inte bara skolornas ansvar att se till att ungdomarna lär sig om sex.

- Föräldrar kunde tala mera med sina barn, man kunde tala med sina gudbarn, med sina grannar, med sina syskonbarn, vem som helst. Då skulle det bli ett mycket mera heltäckande system.

Mer om ämnet på Yle Arenan