Gnistskydd av plåt
En öppen eld i vardagsrummet är så säker, trygg och mysig som du gör den. Använder du granved kan det vara på sin plats med ett gnistskydd. Jim gör ett präktigt sådant i plåt med målade höghus.

Material:
3 st plåtar 250 x 900mm.
Takplåt fungerar fint, använd en plåtmodell som går att måla på direkt. Galvaniserad plåt har en legering på ytan, den måste behandlas före det går att måla på vilket gör den ganska krånglig. En alu-sinkad plåt eller en färgad plåt kan man måla på direkt.
Takplåt är ganska tunn, ca 0,6 mm. För att få stadga i plåten kan man bocka och klämma ihop 1 cm av kanterna.
Jag beställde plåtarna av en plåtslagare som har maskiner för att göra falsar och att få plåtarna med hopviken kant kostade inte många euron till.
Man kan också bocka kanten själv med att t ex klämma fast plåten mellan två ribbor så att 1 cm av plåten sticker ut. Sen slår man ner kanten längs ribban med en hammare, tar bort ribborna, lägger plåtarna på en jämn yta och slår ner kanten. Använd gummihammare, den är skonsammare för plåten.
2 cm bred remsa av samma plåt som ovan. Plåtremsan klipps i ca 80mm långa bitar och blir gångjärn. Det behövs 12 bitar för att göra gångjärn till ett tre delat gnistskydd.
4 st spikar (ca 75 mm långa/ 3 tums spik) Spikarna är en del av gångjärnet
12 st spikar (ca 75 mm långa/ 3 tums spik som klipps av så att de är ca 8 mm långa)
Målfärg
En svart och en vit permanent tusch är bra att göra konturer och husdetaljer med.
Verktyg:
Plåtsax
En bit 4 mm tjock järntråd (att bocka gångjärnsdelarna runt)
Hammare
Skruvstäd i metall eller annat hårt underrede.
Bultsax (att klippa av spikar med)
Borrmaskin
Metall borr (3 mm diameter)
Penslar
Arbetet med plåtarna:
Plåtarna sitter ihop med varandra med hjälp av gångjärn. Gnistskyddet är stort när det är utvikt och med gångjärnen är det möjligt att vika ihop gnistskyddet när man vill ställa undan det.
Den mittersta plåten skall ha gångjärn i båda kanterna, de två andra plåtarna bara i den ena kanten.
Börja med att bocka till gångjärnsdelarna:
- vik 80mm långa plåtbiten runt den 4 mm tjocka järntråden.
- knip fast plåtbiten i ett skruvstäd (använd skruvstödet för att riktigt knipa fast plåten runt järntråden)
- bulta plåtbiten med järntråden så att den blir lite förskjuten åt ena sidan (det här gör man för att få gångjärnen att fungera , den ena sidoplåten kommer nämligen framför mittenplåten och den andra sidoplåten bakom när gnistskyddet är hopvikt).
- dra ur järntråden
- gör 12 liknande gångjärnsdelar.
Borra 3 mm stora hål rakt genom plåt och gångjärnsdel. Jag mätte 150 mm från plåtens övre och nedre kant och där lade jag den första gångjärns delen. Det behövs tre plåtar/gångjärnsdelar för att göra ett fungerande gångjärn.
Gångjärnsdelen nitas (med en av de avklippta spikarna) fast i plåten. Sätt i spiken i hålet. Vänd plåten, gångjärnsdelen och spikens huvud så att den ligger mot ett hårt material, te x slägga, städ eller annat större metallföremål. Platta till spiken med en hammare.
Du kan också använda fabrikstillverkade gångjärn, nita dem på samma sätt eller skruva fast dem. Egenhändigt gjorda gångjärn ser trevliga ut speciellt med spiken som nit.
Skissa upp husfasaderna med blyertspenna. Klipp ut takformen med plåtsax eller skär ut det med vinkelkap.
Gnistskyddet kan också användas som t ex insynsskydd vid ett fönster.