Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Dekorera med pumpor

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 13:20.
Dekorativa pumpor från Strömsö.
Bildtext Dekorativa pumpor från Strömsö
Bild: YLE/Strömsö

När det gäller pumpor så finns det en grundläggande linje, ju fler desto bättre! Mängden pumpor skapar det dramatiskt vackra och när det naturliga är nog. Man behöver inte göra så mycket mer än att rada dem i olika höjder med hjälp av trappsteg eller lådor!

Strömsö inslag: Dekorera din pumpa 1 - Spela upp på Arenan

De flesta av oss nöjer sig med en eller två orange pumpor och kanske några mindre dekorationspumpor och det blir till ett vackert stilleben som passar vilken entré, balkong eller veranda som helst.

Pumpor är tacksamma att måla på. Använd de färger ni har hemma, eftersom pumpan är ett naturligt material håller det inte hur länge som helst så ytan kommer att ändra med tiden och p g a temperatur och väder. Det går också alldeles ypperligt att spraymåla pumpor! Lek med matta färger kontra metalliska, krittavelfärg kontra målade mönster.

Pumpor blir fina som lyktor. Då gäller det att först skära ett lock som man lossar från toppen och sen skrapa bort innandömet. En klassisk ljuslykta under hösten är ju att göra det som ett skrämselansikte, alltså ögon och mun i olika versioner ifall man vill skapa den stämningen.

Johanna och Camilla dricker te bland pumpor.
Bildtext Te bland pumpor.

Vill du endast ha mys kan du skära ut grafiska mönster i pumpan. Runda hål skapas bäst med en kärnhuskniv, dvs det verktyg du använder till gröpa ur kärnhus ur äpplen med. Tjockleken på pumpornas skal varierar så testa er fram om kniven orkar igenom. Annars är raka vassa knivar perfekta verktyg. Anpassa ljusets storlek efter pumpans storlek!

Lycka till!

Camilla

Man är inte en erkänd designer om man inte har blivit plagierad, lyder ett ordspråk inom formgivarbranschen.

Formgivaren Johanna Högväg gästade Strömsö och fick det stora nöjet att göra mönster i och dekorera pumpor tillsammans med Camilla. På Strömsövillans veranda började Johanna och Camilla med att måla pumporna. Johanna målade med vanlig vit färg, Camilla med svart krittavelfärg. Färgerna var matta. Johanna och Camilla fortsatte med att gröpa ur pumpor för att sedan skapa runda och triangelformade mönster. Först skars locket bort, sedan gröptes innehållet ur och till sist gjordes mönstren.

Strömsö inslag: Dekorera din pumpa 2 - Spela upp på Arenan

För Johanna innebär mönster glädje och lek, känslan kommer först. Det skall kännas äkta. Färgvalen kommer på vägen. Till vardags jobbar Johanna med formgivning. Kollegerna bildar ett kollektiv. En person påbörjar en skiss för att ge den vidare till följande person osv. Sammanlagt fyra formgivare arbetar på samma skiss. Arbetet är mönsterorienterat, i första hand applicerar kollektivet sina mönster på egna produkter.

Trianglar och cirklar är klassiska och tidlösa mönster. En svårighet som formgivaren alltid står inför är hur eget mönstret egentligen är och varifrån inspirationen kommer. Allting är egentligen redan gjort, menar Johanna och man löper viss risk att anklagas för plagiat, något som t ex uppmärksammades i designersammanhang året 2013. Men en bra formgivare försöker inte medvetet plagiera en annan formgivares mönster. Vissa mönster blir trendiga, och då handlar det främst om att lägga sin egen prägel på mönstret eller produkten.

Mer om ämnet på Yle Arenan