Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Halloween är ett amerikanskt dravel"

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 13:05.
Mats Sjöström och Inger Helenius
Bildtext Fredagens två morgonparlamentarister Mats Sjöström och Inger Helenius.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Radio Vega Åboland: Morgonparlamentet 31 oktober

Programmet är inte längre tillgängligt

Morgonparlamentet fredagen den 31 oktober tog upp och diskuterade allhelgonahelgen/halloween, det misstänkta ebolafallet i Finland, skolmat samt veckans drama i Salo, där en sjukskötare och en närvårdare misstänks för att ha mördat en av sina klienter. Dagens två morgonparlamentarister var Mats Sjöström och Inger Helenius.

Mats Sjöström är ingen större fantast av fenomenet halloween.
- Halloween är ju en import och ett amerikanskt dravel. Det är även ett exempel på amerikansk kulturimperialism.

Inger Helenius ser både för- och nackdelar med halloween.
- Det är klart att det är trevligt att man kan tända ljus och har någonting att fira, men måste man importera det? Här i Åboland har vi ju forneldarnas natt som var en helt ny grej här. Kunde man inte ha gått vidare från den idén och gjort någonting mer än det här halloween. Fast i slutändan vill ju folk ofta bara hitta en orsak till att festa och ha roligt.

- Samtidigt tycker jag ändå att det är roligt med karnevalsstämning för barnen. Det är kul att se hur barnen är upplivade av att få ha den här maskeradgrejen i det här. Så man kunde kanske också ha hängt på något sådant i stället. Alltså kanske skapa en egen maskeraddag här i Åboland.

Både Mats Sjöström och Inger Helenius är vidare inne på att det kanske inte direkt är en hit att allhelgonahelgen/halloween inträffar samma helg.

- Jag har nog haft väldigt svårt att ta till mig halloween när det började komma och den här helgen blev en sådan här party-party-helg när jag själv hade stor sorg. Nu kan jag leva med det och se barnens glädje, men själv ordnar jag inte några halloweenfester, säger Inger Helenius.

- Man kanske borde separera allhelgonahelgen och halloween. Det är inte så jättelyckat att det nu är så här tätt inpå, säger Mats Sjöström.

Bakgrund allhelgonahelgen och halloween

På lördag är det alla helgons dag och hela helgen kallas allhelgonahelgen. Den romersk-katolska kyrkan firar alla själars dag under den här perioden. Dagen firas den 2 november som en minnesdag över de döda.

Annars är just alla helgons dag ägnat åt detta minne och eftersom det är vanligt att man besöker sina anhörigas gravar kallas dagen ofta gravsmyckningsdag.

På senare år har många tagit upp amerikanska seder vid allhelgonatiden och börjat fira halloween. Denna helg firas den 31 oktober. Namnet står för all hallows eve, ordagrant alla helgons afton.

Halloween har framför allt utvecklats till en populär barntradition. Barnen klär ut sig till spöken, häxor, benrangel och annat och går runt och tigger godis hos de vuxna. Frågan de ställer är: bus eller godis (eng. trick or treat, fi. karkki vai kepponen). Om de inte får något hotar de med straff av olika slag, t.ex. tomatkastning. Tiggeriet sker dock i liten skala; det viktiga är att klä ut sig på temat döden. Utskurna, ljusförsedda pumpor hör också till traditionen.

Länkar till dagens diskussionsämnen i Morgonparlamentet:
Misstänkta ebolafallet: Patienten mår bra
Närbild: Var ska skolmaten lagas?
Sjukvårdare misstänks för giftmordet
Så firar du en perfekt halloween
Halloweenfebern stiger