Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alternativa Halloween-låtar

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:41.

Det är Halloween idag. En dag som även den kräver sin musikaliska fyllnad. Men eftersom ni säkert själva hittar den mest typiska Halloween-musiken tänker jag istället komma med 10 tips på alternativa Halloween-låtar. Ta med dessa till kvällens party och du blir garanterat den som får mest pumpa ikväll. Alltså – Halloween. Pumpa. Ja, ni förstår. Här kommer i alla fall några på måfå väl valda låtar ur min privata skivhylla som kan bringa succé till ert Halloween-firande.

1. Varför bara uppmärksamma våra hädangångna människor? Varför inte minnas våra f.d. husdjur med t.ex. denna klassiska lilla Ogden Edsl-sång om bortgångna hundvalpar.

Ogden Edsl / Dead Puppies

2. En fråga som ofta brukar dyka upp så här års är hur man på bästa vis kan få sin Carmen Miranda-inspirerade fest att bli kvarterets bästa Carmen Miranda-party denna Halloween. Den som folk kommer att minnas ännu på måndag. Svaret finns naturligtvis i musiken och då främst i Carmen Miranda's Ghost med Leslie Fish.

Leslie Fish / Carmen Miranda's Ghost

3. En viktig beståndsdel en korrekt Halloween-afton är naturligtvis en urholkad pumpa som man sedan gör till ett ljushuvud. Medan man gör den kan man med fördel lyssna på XTC och The Ballad Of Peter Pumpkinhead.

XTC / The Ballad Of Peter Pumpkinhead

4. I mina hemtrakter Åland är en lokal variant av voodoo (Ålvoodoos) alltid populär så här års. Visserligen är den aningen förbjuden nuförtiden, men det hindrar ju inte oss från att ändå spisa passlig musik à la Les Baxter.

Les Baxter / Voodoo Dreams / Voodoo

5. Okej. Nog lekt nu. Dags att önska goder natt åt de mest lättskärrade och köra igång Halloween-festen på allvar. Det gör vi på gammalt traditionellt vis med att låta yxan cirkulera.

Roger and The Gypsies / Pass The Hatchet

6. Vill man ha ett mer uppiggande gravgårdstema på sin Halloween-fest kan t.ex. Jackie Morningstar komma med passlig musik.

Jackie Morningstar / Rockin' In The Graveyard

7. En av mina personliga favoritlåtar en dag som denna är The Specials-klassikern Ghost Town. Men eftersom vi denna Halloween vill vara litet alternativa av oss gräver vi vidare i min skivhylla och där hittar vi denna snygga version med brasilianska Zeep.

Zeep / Isso Não Da (Ghost Town)

8. När midnatt närmar sig blir vi mer seriösa i vårt Halloween-firande. Då är det hög tid att lägga litet Howlin' Wolf på skivtallriken.

Howlin' Wolf / Moanin' At Midnight

9. Önskar man ta sig en liten Halloween-promenad inatt rekommenderar jag The Shades i hörlurarna.

The Shades / Strollin' After Dark

10. Till sist ett mycket fint psychobillyband från Danmark – The HorrorPops. Ni kan gott låta resten av er Halloween förgyllas av deras förföriskt skälvande toner. Det ämnar jag göra.

HorrorPops / Ghouls

Dan Eskils musikbar