Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svårt att övervaka hemvårdare

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 13:26.
Flera åldringar behöver hemvård för att kunna bo hemma.
Bildtext Svårt för myndigheter att övervaka vad som sker i de äldres hem
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det är svårt, nästan omöjligt, att övervaka hemvårdare. Därför kan fall som i Bjärnå inträffa, där ett vårdarpar nu misstänks för att ha stulit egendom av och mördat en av sina klienter.

Radio Vega Åboland

2:31

Regionförvaltningsverket har i uppgift att övervaka kvaliteten på vården, men det finns ingen möjlighet att systematiskt göra det.

- Hemvårdarna har ju ingen fast arbetsplats, utan rör sig på ett stort område, i olika hem varje dag, säger juristen Jaska Siikavirta vid regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Men regionförvaltningsverket får sällan anmälningar om att fel begåtts. Det var en stor överraskning för alla då polisen i onsdags meddelade om mordmisstankarna.

- Vi har små resurser att själva granska vården. Det är först då en klient, en anhörig eller en kommun gör en anmälan som vi begär en utredning av företaget.

Enligt Siikavirta skulle det mot bakgrund av det här fallet säkert vara skäl att granska företag noggrannare, men det slutliga ansvaret ligger ändå på de anhöriga och kommunerna som dagligen ser hemvårdarna.

Man ska kunna lita på hemvårdarna

I Åbo svenska pensionärsklubb har man med bestörtning följt med fallet. Det finns de som undrar om man vågar lita på vårdföretagen.

Inga-Lill Karlsson är vice ordförande i klubben. Hennes första tanke var "nå nej, inte nu igen", eftersom det för inte så länge sedan var ett fall i Helsingfors där en vårdare hade dödat sin klient.
- Det här är ändå ett extremfall. Man ska kunna lita på hemvårdarna.

Läs också: Sjukvårdare misstänks för giftmordet