Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Olle och Robban hackar in sig på grannens nätverk

Från 2014
Uppdaterad 01.11.2014 11:31.
olle mattsson håller i en dator och robbban nilsson ser på
Bildtext Olle och Robban har hittat ett sårbart wi-fi nätverk.

Föreställ dig att det är ”dags-att-betala-räkningar-kväll” där hemma. Lite nonchalant sätter du dig ned vid datorn och gör dig klar. Så händer det. Internet har slutat fungera. Inget wi-fi. Vad göra? Räkningarna? Facebook? Tänk om man bara kunde ”låna” grannens wi-fi.

Det är bara att erkänna. Jag har ett visst behov (läs beroende) av internet. Nyheter, informationssökning, spel och sociala medier. Numera tar jag internet för givet. Blir nästan irriterad om jag är på ett ställe utan kunna koppla till ett trådlöst nätverk. Hemma har jag trådlöst i hela huset. Praktiskt, enkelt och fungerar förhållandevis smidigt.

hand och tangentbord

– Vad har du för säkerhet på ditt wi-fi Robban?

När Olle Mattsson, Efter Nios teknikexpert, ställde den frågan fick jag fundera. Svaret blev aningen stapplande och osade säkert kraftigt av teknisk ovisshet.

– Jag har ju ett lösenord alltså.

Bättre teknisk medvetenhet i dag

Olle berättade att allt fler skyddar sina trådlösa nätverk i dag. Den tekniska medvetenheten hos människor har blivit bättre. Men, som Olle också påpekade, allt för många lever i tron att deras nätverk är skyddade.

– De flesta som köper och drar igång ett trådlöst nätverk hemma, pluggar in i väggen, och sedan tror man att man är säker bara för att man har ett lösenord.

”Redaktionshuset”

Olle valde att demonstrera hur det kan se ut i ett typiskt flerbostadsområde genom att komma till Efter Nios redaktion. Utrustad med en bärbar dator började vi vår rundvandring i det huset som inhyser redaktionen.

Efter en kort promenad i huset hade vi hittat 24 stycken olika nätverk. Av dessa var 4 stycken helt öppna och oskyddade. Sedan fanns det tre stycken som Olle beskrev som klart möjliga att hacka. Resten var väl skyddade och det skulle krävas expertkunskap och tid för att kunna hacka sig in på dem.

Ut på stan

Efter ett varv genom vårt eget hus här tog vi och gick ut i kvarteret runt oss. Kvarteret inhyser bostäder, butiker och företag. Det visade sig, när vi gick ut här, att ungefär 10–15% av nätverken var helt oskyddade och ungefär lika många beskrevs som möjliga att hacka sig in på.

Vad är det då som behövs för att kunna ”låna” sin grannes wi-fi? Olle och jag satte oss ned för att gå genom processen. Jag startade tidtagaruret och Olle startade datorn. På golvet, mellan oss, fanns en liten dosa som vi skulle ”hacka”. Dosan, var Olles egen router.

– Du hittar egentligen allt du behöver på nätet för att komma in på ett sårbart nätverk, sade Olle.

Med vana finger- och handrörelser sveper Olle runt bland olika menyer. Plötsligt blir skärmens bakgrund svart och en mängd gröna siffror rullar i skärmens ena kant. Hundratals, kanske tusentals siffror i ett ursinnigt tempo.

– Nu behöver vi bara vänta, säger Olle och lutar sig bakåt i fåtöljen.

Farorna

Olle berättar att de stora farorna i att ha ett oskyddat trådlöst nätverk är såklart att någon annan kopplar upp sig mot det för att till exempel tanka ner olagligheter. I praktiken: någon använder ditt nätverk med din ip-adress för att ladda ner saker.

Några av dagens främsta hackers använder sig av ”fiskemetoder”, vilket belyser ett annat problem. Olle berättar att i korthet är det så att en hacker startar upp ett ”öppet nätverk” som kanske har ett tämligen officiellt namn. Kanske som namnet på en stad och därtill de magiska orden ”free network”.

Människor kopplar upp sig, utan att veta vem eller vilka som står bakom nätverket. Då vi kopplat upp oss mot detta till synes korrekta och officiella nätverk, har vi i själva verket gett iväg mängder av vår egen information till denna ”fiskare”.

– Människors godtrogenhet online är ett stort problem, menar Olle Mattsson.

Olle berättar den ena efter den andra skräckhistorien om hackade nätverk. Men, så lugnar han mig också nästan med detsamma. Det visar sig att mitt trådlösa nätverk är bra skyddat. Lägg till ett sunt förnuft, internetmedvetenhet och ett kritiskt tänkande, så kommer vi långt, menar Olle.

– Klart!

Efter lite mera än 18 minuter har Olle hackat in sig i ett nätverk. Någon ”annans” wi-fi. 18 minuter är vad som krävs. Under de 18 minuterna som det tog för datorn att hitta lösenordet berättade Olle hur detta gick till i praktiken och var man kan hitta programmen som behövs. Det var faktiskt så enkelt att till och med jag, med min tekniska ovisshet, skulle kunna klara av det.

Mera om grannar och om att hacka grannens nätverk i Efter Nio, måndagen den 3 november kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan