Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett lustfyllt verk om Österbotten

Från 2014
Uppdaterad 09.03.2015 09:52.
Bertel Nygård och Mikael Herrgård med deras gemensamma alster "Österbottniska lustresor"
Bildtext Bertel Nygård och Mikael Herrgård med deras gemensamma alster "Österbottniska lustresor"
Bild: Yle/Roger Källman

"Österbottniska lustresor" är en nyutkommen bok av fotografen Mikael Herrgård och journalisten Bertel Nygård. De har rest genom Österbotten på längden och bredden, skrivit och fotograferat.

Initiativet till boken kom från organisationen KulturÖsterbotten, som år 2011 skulle återutge J.J. Huldéns bok "Österbottnisk lustresa" från år 1941. Tanken var att nytrycket skulle kompletteras med en modern lustresa.

- Vi märkte ändå ganska snabbt att det skulle ha gått åt skogen, så vi gjorde något helt annat, säger Nygård.

Boken Österbottniska lustresor.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Bertel Nygård och Mikael Herrgård är gamla kollegor från Vasabladet, numera bägge pensionärer. Mikael Herrgård kallar sig "avslappnad pensionär" och han hoppas att det också syns de 400 fotografier som är hans del i boken.

- Ska jag jobba med något nu så är det för nöjes skull, inte något som "chefen har hittat på". Det har varit trevligt att samarbeta.

Enligt Herrgård har man inte desto mera planerat projektet, utan tagit det som det har blivit. "Mera lust än resa" inflikar Nygård.

- Det är ju allt annat än en avhandling, det är ingen faktaspäckad bok. Vi har gjort den för att det var roligt, det är det viktigaste.

Boken är uppdelad i 25 kapitel som handlar om vitt skilda ämnen. Auktioner, museer, naturupplevelser, konst, teater, historia, med mera, med mera. Valet av ämnen ha fallit sig väldigt naturligt säger Nygård.

- I grunden finns en del gemensamma intressen: natur, kultur och historia. Så har vi byggt på med vad som har dykt upp anefter, säger Herrgård.

- Bilderna berättar egentligen en större historia än texterna, säger Nygård. I texten har jag tagit fasta på någon liten del av bildmaterialet och skriver utgående från det, och så fortsätter berättelsen i bildform.

Boken Österbottniska lustresor.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Österbottniska lustresor - ny bok

14:22