Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Jag önskar att kondomen gör en comeback”

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2014 06:56.
Poliklinik för könssjukdomar vid Mejlans sjukhus
Bild: Yle/Sandra Anttila

Tonårsaborterna har minskat kraftigt sedan år 2004 då sexualundervisningen blev obligatorisk i de finländska skolorna. I Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt är antalet könssjukdomsfall ändå ungefär samma som för tio år sedan.

Specialläkare Eija Hiltunen-Back vid polikliniken för hud- och könssjukdomar i Helsingfors säger att man inte längre är lika försiktig då det gäller könssjukdomar.

- Användning av kondom verkar ha minskat. Jag önskar att den skulle göra en comeback, säger hon.

Hon säger att man idag är mera oroad över oönskad graviditet. Många använder preventivmedel men skyddar sig inte mot könssjukdomar.

- Då det gäller till exempel klamydia tänker man att det är så lätt att vårda, att det är en så liten sak.

Sexualundervisningen är inte perfekt

Tröskeln att testa sig för könssjukdomar kan fortfarande vara hög, speciellt bland unga. Många sprider en smitta utan att veta om det.

- Är vårt system sådant att det är lätt att söka sig till test? Vi borde fundera på nya och lättare metoder för att sänka tröskeln. Då skulle även de som inte har symptom testa sig oftare, säger Hiltunen-Back.

Som en preventiv åtgärd anser Hiltunen-Back att sexualundervisningen i skolorna och hemmen borde utvecklas vidare. Hon tycker det är viktiga att ta ansvar och förstå hur man tillämpar kunskaperna i sitt eget liv.

- Informationen i sig är inte nog, man behöver fördjupad förståelse om hur den ska användas.