Diktatorn vill provocera dig
Hur skulle du reagera om du mitt i allt fann dig själv i en diktatur? Där alla dina självklara vardagliga val styrs av någon annan? Den här verkligheten experimenterar den nya tv-serien Diktatorn med.
Åtta ungdomar med väldigt olika syn på samhället låses in i ett mörkt hus utan fönster. När de går in i huset avsäger de sig sina demokratiska rättigheter, allt de gör kontrolleras och det råder stränga regler. Sveriges televisions nya program Diktatorn vill få oss att tänka till vad vi tar för givet och hur snabbt det kan försvinna.
- Vi simulerar en låtsasdiktatur genom ett rollspel. I Sverige har det gjorts en undersökning där ett flertal unga människor anser att det skulle fungera bra med en ledare som styr enväldigt. I undersökningen kommer det fram att många tar demokratin för givet, säger Navid Modiri som är programledare för serien.
Vi vill visa att de länder där det råder diktatur så handlar det inte om att befolkningen är mindre bemedlad eller mindre intelligent än den svenska
Hudvård eller toalettpapper, vad väljer du?
I praktiken innebär det här för deltagarna att de är tvungna att lämna in sina telefoner, klockor och andra prylar när de stiger in i diktaturen. Vardagen styrs av diktatorn. I det första avsnittet så ser tittaren hur svårt det kan vara att anpassa sig till att leva i en diktatur. De åtta deltagarna ställs framför ett bord med en hög med vanliga saker: till exempel hudvårdsprodukter, handdukar, tobak, toalettpapper med mera. Sedan tvingas deltagarna tillsammans välja vilka saker de tar med in i diktaturen och vilka de väljer bort.
Det uppstod självklart konflikter när deltagarna var tvungna att tillsammans prioritera mellan toalettpapper eller hudvård- och sminkprodukter. Några deltagare var säkra på att det skulle finnas papper inne i diktaturen och valde därför hudvårdsprodukter och smink istället för toalettpapper.
Diktatorn
- Åtta deltagare ska leva i åtta dygn i en simulerad diktatur.
- Deltagarna får när som helst välja att hoppa av tävlingen.
- Vinnaren får 100 000 svenska kronor, som motsvarar knappa 11 000 euro.
- Ingen vet hur vinnaren koras.
- Deltagarna är handplockade och har genomgått en rad psykologiska test.
- Serien riktar sig till unga i åldern 16-26 år.
- Programmet sänds tisdagar klockan 21:30 på SVT 2 och finns att se i efterhand på UR.se
- Vi var alla i produktionen ganska förvånade att de valde bort toalettpappret. Men det är ett exempel på hur man i en sådan situation har svårt att tänka långsiktigt och förstå vad det kan få för konsekvenser. Det visade sig sedan att toalettpappret hade plockats bort överallt i diktaturen och deltagarna hade då valt hudvårdsprodukter istället för toalletpapper. De ångrade snabbt sitt val.
(Gammelmedia) blir provocerade av att människor av olika åsikt träffas och samtalar. Det är Sverige år 2014.
Låtsasdiktatur utan censur
Med programmet vill skaparna diskutera vad demokrati är och hur det gör Sverige till ett tryggt och starkt land. Ett annat syfte är att vidga vyerna för deltagarna och tittarna.
- Vi vill visa att de länder där det råder diktatur så handlar det inte om att befolkningen är mindre bemedlad eller mindre intelligent än den svenska. Det kan hända även här och därför är det viktigt att vi är tacksamma och förvaltar den demokrati vi har och inte bara tar den för givet, säger Navid Modiri.
Deltagarna representerar starkt olika politiska åsikter som i sin tur representerar det svenska folket. Redan innan serien började sändas i tv så fick serien kritik. Flera svenska medier skrev att serien ger utrymme för ”homofobiska, antifeministiska och rasistiska åsikter”.
- Det här säger mycket om det svenska debattklimatet i dagens Sverige. Ironiskt nog så var samtalen bland deltagarna i diktaturen mer mänskliga än många av de samtal som förs i svenska medier. Det var frågan om personer av väldigt olika åsikter som förde ett samtal med varandra.
Unga tittare ska provoceras
I Sverige har det diskuterats mycket om vilka åsikter som ska få utrymme i den offentliga debatten. I Diktatorn så diskuteras många känsliga frågor och det här väcker debatt i svenska medier.
- Det att gammelmedia blir provocerade är inte en medveten provokation. Det finns ett rätt och fel tänk från dem som står för gamla debattstrukturer. De blir provocerade av att människor av olika åsikt träffas och samtalar. Det är Sverige år 2014.
Serien anspelar på många före detta och i dag existerande diktaturer. Till exempel pryds väggen inne i diktaturen med en plansch med sloganen ”Arbete är mitt liv”.
- Tanken är att referera till gamla och befintliga förtryckare. Vi vill provocera de unga tittarna för att väcka känslor. Programmet är riktat till en ung målgrupp som vanligen skiter i Sveriges television och Utbildningsradion där programmet nu sänds. Vi försöker nå en målgrupp som med rätta blivit uttråkad av ett utbud som inte är relevant eller intressant för dem längre. Det är roligt att vi har börjat nå dem och att det har fått effekt, säger Navid Modiri.