Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gratis studier för utlänningar kan löna sig

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Slaget efter tolv - dagens debatt: Skall utlänningar betala för studier? - Spela upp på Arenan

Regeringens planer på terminsavgifter för utländska studerande får kritik. Vinner Finland på att fakturera eller på att integrera utländska studenter?

Regeringen planerar att införa terminsavgifter för högskolestuderande som inte kommer från EU, Island, Norge eller Liechtenstein. Avgifter på minst 4000 euro per termin kan införas redan 2016. I Slaget efter tolv på fredagen var Anki Bender som är aktiv i Svensk Ungdom och generalsekreterare för Åbo Akademis studentkår kritisk till planerna:

Slaget efter tolv - dagens debatt

Programmet är inte längre tillgängligt

- Som jag ser på saken är vårt största problem att vi förlorar vår konkurrenskraft. Våra högskolor har arbetat mycket för en ökad internationalisering. Dyra terminsavgifter skulle stoppa den positiva trend som vi har sett.

Viktor Norrman som sitter i Samlingspartiets studerandeförbund Tuhatkuntas styrelse tycker att terminsavgifterna är en bra idé.

- Det är en ekonomisk fråga. Är det i de finländska skattebetalarnas intresse att bekosta studierna för någon från till exempel Indien som studerar i Finland och sedan flyttar till London?

Ju längre en studerande från utlandet stannar och arbetar i Finland, desto mera betalar hen i skatt. Den ekonomi som Viktor Norrman lyfter fram är långt beroende på om utländska studerande stannar i Finland och om de får arbete som motsvarar deras utbildning.

Anki Bender tycker att det är i de finländska skattebetalarnas intresse att locka hit så många utländska studerande som möjligt:

- En undersökning från 2011 visar att 70 procent av alla utländska studenter stannade kvar i Finland och hälften fick dessutom arbete här. Det handlar inte om hur vi fakturerar utländska studenter utan om hur vi integrerar dem. Det är de här studenterna som kan ge de finländska skattebetalarna en nettovinst i framtiden om vi lyckas få hit dem. Det gör vi inte med terminsavgifter.

Viktor Norrman tror däremot på att Finland både kan fakturera och integrera utländska studenter.

- Det som är gratis upplevs alltid som lite dåligt. I Danmark har antalet utländska studenter ökat sedan landet införde avgifter för utländska studenter 2006.

I Sverige har erfarenheterna av terminsavgifter inte varit lika klart positiva.

- Det finns ingen forskning som bevisar att man blir mera motiverad av att betala, säger Anki Bender.

Diskussion om artikeln