Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HNS: Patienten lider inte av ebola

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2014 20:08.
Mejlans sjukhus i Helsingfors.
Bild: Str / Lehtikuva

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS informerade att det misstänkta ebolafallet som kom in till infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors på torsdag kväll inte lider av ebola enligt de preliminära provresultaten.

Överläkare Asko Järvinen vid HNS sade redan tidigare att sannolikheten för att det rör sig om ebola är mycket liten, men att möjligheten inte kan uteslutas. På fredag eftermiddag kom de preliminära provsvaren som friskförklarade patienten från ebola.

HNS betraktar resultatet som ytterst pålitligt. Patienten, en amerikansk man som hade utfört kontorsarbete i Liberia, ska ändå vårdas över veckoslutet i väntan de definitiva provresultaten.

Ledande överläkare Markku Kivijärvi säger att omhändertagandet av patienten sköttes smidigt och enligt rådande direktiv.

- Patienten transporterades i en specialutrustad infektionsambulans direkt till Mejlans sjukhus där man tog proverna på fredag morgon, berättar Kivijärvi.

Ebolaproverna har skickats till Stockholm för granskning. Definitiv bekräftelse på om det är frågan om ebola fås på söndag kväll.

Patienten testades samtidigt för andra tropiska sjukdomar. De testerna visar att han troligtvis lider av malaria.

Läs också:
Misstänkta ebolafallet: Patienten mår bra
Webbdoktorn om ebola
THL: Bra beredskap att behandla ebolapatienter i Finland

Diskussion om artikeln