Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Putins Ryssland är allt mer totalitärt"

Från 2014
Uppdaterad 12.11.2014 16:08.
Yle Nyheter: Varför är Putin så populär? - Spela upp på Arenan

Boken "Putins folk: Ryslands tysta majoritet" är Kalle Kniiviläs försök att tränga in i det som många i väst glömmer, att det ryska folket stöder Putin och har röstat på honom. Kniivilä har sett kaoset efter Sovjetunionen och det växande stödet till Putin efter annekteringen av Krim.

Kniivilä var på plats i Moskva hösten 1991 när stormakten Sovjetunionen kollapsade och hela samhället och ekonomin bröt samman. Han var då korrespondent för finska Kansan Uutiset men flyttade 1987 till Lund i Sverige och är sen flera år medarbetare för Sydsvenskan i Malmö.

Hans bok om Putins folk kom ut i Sverige i våras och fick ett mycket positivt mottagande. En stor del av första upplagan är redan såld, så det kanske blir en andra tryckning inom kort.

Nu har han skrivit boken också på finska och även på esperanto. Den finska tidskriften Kanava har utsett boken till årets bästa inom facklitteraturen.

"Det ryska Krim är nyimperialism"

- Även många inom den tidigare oppositionen har uttryckt sitt stöd till Putin efter militärinterventionen på Krim. Det handlar om ett slags nyimperialism som man använder också inrikespolitiskt för att få stöd, säger Kniivilä till TV-nytt.

Han skriver att president Vladimir Putin har krossat de oberoende medierna och kvävt den ryska demokratin i sin linda.

Den statsstyrda kapitalismen under Putin betyder också att de nyrika oligarkerna har krossats, de som ännu på 90-talet hade pengar och makt.

- Jag skulle säga att det inte längre finns några oligarker längre, inte som autonoma aktörer. De tog slut när den rikaste mannen i Ryssland, Michail Chodorkovskij, 51, fängslades 2003 anklagad för ekonomisk brottslighet.

Han ägde Rysslands största oljebolag, Yukos, som förstatligades liksom också alla övriga jättebolag som dominerar energi, banker och infrastruktur.

I stället har de närmaste männen kring Putin den senaste tiden bytts ut mot folk från militären, säkerhetstjänsten och liknande organisationer, säger Kniivilä.

Samtidigt har det ekonomiska kunnandet försvunnit från Putins närmaste krets och intrycket blir att ekonomin kommer i andra hand.

- Problemen har redan i viss mån drabbat vanligt folk och kommer att göra det mer och mer, förutspår Kalle Kniivilä.

"Ryssland blir alltmer totalitärt"

Han ser kritiskt på de officiella uppgifterna att 87 procent av ryssarna stöder Putin. Just nu sägs stödet vara 80 procent men då bortser man från alla som inte vill svara eller tvekar, säger Kniivilä.

- När tumskruvarna dras åt har det också blivit riskabelt att uttrycka avvikande mening. Då tänker man till innan man svarar att man inte stöder Putin.

Man får ju onekligen intrycket att totalitarismen blir allt starkare i Ryssland av det Kniivilä säger. Han håller med.

- Ryssland är inte ännu totalitärt. Men det är absolut ett auktoritärt styre. Och riktningen går mot ett allt mer totalitärt styre, sammanfattar Kalle Kniivilä.

Just nu är han tjänstledig från Sydsvenskan för att skriva en bok om Krimkrisen. Han ska besöka halvön och intervjua vanligt folk om den aktuella krisen.