Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ceremoni hedrade dem som drunknat

Från 2014
Uppdaterad 02.11.2014 17:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Minnet av dem som gått bort till havs hedrades - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På Alla helgons dag stannar många upp för att minnas dem som har gått ur tiden. En särskild ceremoni för alla dem som har drunknat hölls traditionsenligt i södra Helsingfors på lördagen.

blomsterkrans
Bildtext Lotsförbundet lade ned en blomsterkrans.

Många följde med när sjöräddningsfartyg majestätiskt åkte förbi Eirastranden. Det skedde i samband med en andakt där man hedrade minnet av de som har dött på havet. En manskör sjöng och Lotsförbundet lade ned en blomsterkrans.

Jaakko Laasio
Bildtext Sjömanspräst Jaakko Laasio

- Det finns de som har råkat ut för en olycka, men tyvärr finns det sådana som har tagit sitt liv på egen hand. Men mestadels handlar det om olyckor och många privatpersoner kommer för att lägga ett minnesljus för sina anhöriga, vänner eller kolleger, säger Jaakko Laasio som är sjömanspräst och direktör för arbetet bland sjöfarare vid Finlands sjömanskyrka.

Allmänheten fick gå ombord

sjöräddning
Bildtext Sjöräddningsbåtar tar i land vid Södra hamnen i Helsingfors.

Sjöräddarna som deltog i paraden tog också i land nära Salutorget och den som ville fick bekanta sig med båtarna. Det många inte känner till är att sjöräddarna är frivilliga, och att de ofta ser sjöräddningen som avkoppling från det övriga livet.

Andreas Hindrén
Bildtext Sjöräddare Andreas Hindrén från Ekenäs.

- Man går i skola och på jobb, och när man beger sig ut på räddningsuppdrag så blir ens egen vardag mindre viktig. Det handlar om att få göra någonting som man inte annars skulle göra. Jag tycker det är riktigt intressant, jag har träffat bra folk via den här hobbyn och vi får dessutom hjälpa folk i nöd, säger Andreas Hindrén, ordförande på Ekenäs sjöräddare.

Mer noggranhet till sjöss behövs

Enligt sjöräddarna är finländarna inte alltid så noggranna som de borde vara till sjöss. Man ska ha till exempel ha flytväst på sig. Planering är också A och O.

- Man ska planera sin rutt på förhand, och gärna berätta om den för någon anhörig på land. Dessutom borde man säga när man far och när man kommer tillbaka.

Enligt Hindrén underlättar det massvis om det skulle ske någonting under färden.

- Då kan vi lättare söka efter personen och vi vet ungefär när den har startat någonstans ifrån och när den väntas vara tillbaka.