Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yles reporter i östra Ukraina: Det blir ett råddigt val

Från 2014
Uppdaterad 02.11.2014 21:41.
Yle Nyheter: "Valet är en teater" - Spela upp på Arenan

De ukrainska separatistområdena, de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, håller parlamentsval på söndagen. USA:s OSSE-sändebud har kallat valet en absurd, våldsam teater, skriver Yles reporter Antti Kuronen på plats i östra Ukraina.

- Vi skulle ha kunnat förbli en del av Ukraina, men de skulle förstört oss totalt både som region och folk, sade Folkrepubliken Donetsk premiärminister Alexander Zachartjenko under ett valmöte i onsdags.

Han kan redan på förhand vara nästan bergsäker på att bli vald till ledare i Donetsk.

Det finns så mycket oklarheter kring valen i separatistområdena, att bara ordet val redan är en kraftig överdrift. De här valen påminner mera om de riggade folkomröstningarna på Krim och i separatistområdena än om egentliga parlamentsval.

Det finns stora brister i arrangemangen, och den nuvarande ledningens rivaler godkändes inte som kandidater. Till exempel klarade sig Pavel Gubarev, som ännu i somras hörde till separatisternas ledargestalter, med nöd och näppe undan ett mordförsök med livet i behåll. Mordförsöket tros höra samman med Gubarevs strävanden att ställa upp.

Kommunistpartiet fick inte heller ställa upp eftersom partiet inte hade registrerat sig på rätt sätt. Praxisen påminner om det urval som sker inför val i Ryssland.

En komisk detalj är att bara två partier och sammanlagt sex kandidater tävlar om den hundra platserna i parlamentet i Donetsk. Vem som ska fylla de övriga 94 platserna återstår att se. Partierna heter Folkrepubliken Donetsk och Det fria Donbass, och de verkar ha ett väldigt nära förhållande till varandra.

Enligt USA:s OSSE-sändebud är parlamentsvalet en absurd, våldsam teater. Därför övervakar OSSE inte valet, trots att de är den enda diplomatiska organisationen i området. I stället för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) övervakas valet av en ny organisation: Associationen för säkerhet och samarbete i Europa (ASSE). Det enda problemet är att ingen har hört om den organisationen tidigare.

I Kiev har man stiftat en lag om separatistområdenas autonomi, enligt vilken det ska ordnas val den sjunde december. Enligt Kiev följer lagen om separatistområdenas autonomi som en del av Ukraina Minskavtalet om vapenvila. Separatistledarna är av annan åsikt. De vill ha självständighet.

Det internationella samfundet har fördömt parlamentsvalet. Ryssland backar ändå upp valet, som också ha fått stort utrymme i ryska medier. Nyligen flyttade separatistområdena klockorna till Moskvatid, en symbolisk gest som visar vartåt de här områdena håller på att glida.

Läs också:
Separatisterna ordnade val i Ukraina
Tuomioja: Valet i ”folkrepublikerna” ett absurt skådespel

Diskussion om artikeln