Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja: Valet i ”folkrepublikerna” ett absurt skådespel

Från 2014
Uppdaterad 02.11.2014 21:43.
Erkki Tuomioja
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) betecknar valet i de ukrainska separatistområdena Luhansk och Donetsk som teater. Det internationella samfundet anser att valet är olagligt.

- Valet i separatisternas ”folkrepubliker” är ett sådant absurt skådespel att också Ryssland borde förstå att inte ge det sitt erkännande, anser Tuomioja. President Vladmir Putin har faktiskt också försäkrat att Ryssland inte vill skapa en frusen konflikt i Ukraina.

Tuomioja har uttalat sig på sin Facebook-sida.

- Ukraina har redan gått med på att ge de östukrainska områdena ett omfattande självstyre men det kan förverkligas bara i enlighet med ukrainsk lag.

Tuomioja påpekar att det valdes ett nytt parlament i Ukraina för en vecka sedan, och att valet enligt alla observatörer förlöpte klanderfritt. Också Ryssland har erkänt valresultatet.

- Alla kunde dock inte rösta i parlamentsvalet. Varken invånarna på Krim eller de som bor i separatistområdena Donetsk och Luhansk kunde rösta. Valdeltagandet var också ganska lågt i vissa områden vilket återspeglar det djupa misstroende som finns gentemot
det sätt landet styrs på.

Tuomioja bedömer att valet inte kan lösa Ukrainas problem.

- Nu får man se hur redo de nyvalda parlamentarikerna är att ta tag i den konkursfärdiga ekonomin och genomföra de reformer som behövs och att få bukt med korruptionen.

Läs också:

Yles reporter i östra Ukraina: Det blir ett råddigt val
Separatisterna ordnade val i Ukraina

Diskussion om artikeln