Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libyska regeringsstyrkor rycker fram i Benghazi

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2014 06:46.
Strider i Benghazi, Libyen.

Libyska regeringsstyrkor har återerövrat områden som de förlorade i somras till radikala islamister i landets näst största stad Benghazi.

Styrkor som leds av general Khalifa Haftar uppmanar nu invånarna kring Benghazis hamn att lämna området inför en ny offensiv mot stadens ekonomiska centrum.

Haftars styrkor säger sig ha återintagit områden som jihadister erövrade i somras nära stadens flygplats.

Regeringsstyrkorna kontrollerar nu hela östra halvan av Libyens näst största stad där revolten mot den enväldige ledaren Muammar Ghadafi började år 2011.

Över 250 mänskor har dödats sedan regeringsstyrkor återupptog sina attacker för två veckor sedan mot jihadister som har dominerat Benghazi sedan Ghadafi störtades.

Haftars styrkor stöds också av det libyska flygvapnet som har utfört attacker mot jihadisterna.

Regeringen har flytt till Tobruk

Den starkaste gruppen bland islamisterna är Ansar al-Sharia som USA betraktar som en terroristorganisation med band till terroristnätverket al-Qaida.

Häftiga strider har också rasat i västra Libyen mellan milisgrupper som antingen stöder regeringen eller islamisterna.

Libyens regering flydde för ett par månader sedan från huvudstaden Tripoli till Tobruk i landets östra del, efter att islamistiska milisgrupper hade tagit över kontrollen av huvudstaden.

Det här skedde efter häftiga strider vid staden internationella flygplats.

Regeringen vädjade därefter om militär hjälp av de västländer som medverkade till Ghadafis fall år 2011 med massiva flygattacker

USA, Storbritannien och Frankrike har ändå vägrat att delta i konflikten och har i stället stängt sina ambassader i Tripoli.