Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"En tredjedel av gymnasierna och yrkesinstituten får stänga"

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2014 15:45.
Kronoby gymnasium
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Gymnasierna och yrkesinstituten föreslås bli av med 270 miljoner euro i finansiering. Det här kommer att betyda att en stor del av gymnasierna och yrkesinstituten får stänga, befarar både lärare och studerande.

Undervisningsministeriet förbereder som bäst ett förslag som skär ner finansieringen till andra stadiets utbildning radikalt.

Bildtext Krista Kiuru
Bild: Yle

Regeringen har beslutit att gymnasierna och yrkesinstituten ska effektivera sin verksamhet, vilket betyder att alla utbildningar måste söka undervisningslov på nytt i början av nästa år.

En tredjedel av skolorna ryker

Enligt undervisningsminister Krista Kiuru (SDP) ska sparåtgärderna förverkligas genom ökat samarbete mellan kommunerna, och hon försäkrar att inga skolor är hotade.

Det här tror lärarfacket OAJ:s ordförande Olli Luukkainen inte på. Enligt honom handlar det om en så enorm summa pengar, fem till sex procent av budgeten för andra stadiets utbildning, att det i praktiken innebär att en tredjedel av gymnasierna eller yrkesinstituten får sätta lapp på luckan.

- Statsmakten har sagt att det ska bli färre arrangörer inom utbildningen, och det enda sättet att göra det på är att minska på utbildningsutrymmena och lärarna, konstaterar han.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen
Bildtext Olli Luukkainen
Bild: yLE

I ett och ett halvt års tid kommer ett gymnasium eller yrkesinstitut per vecka att få stänga ner, räknar Luukkainen.

Unga får flytta hemifrån

Aleksej Fedotov, ordförande för yrkesutbildningarnas studerandeförbund SAKKI säger att regeringens förslag skulle tvinga tiotusentals ungdomar att flytta hemifrån för att gå i skola på annan ort. Det skulle innebära problem eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder eller jobb för dem, säger han.

Enligt sakkunniga har lagberedningen varit förhastad, och man har inte funderat tillräckligt på den nya lagens följder.

Undervisningsminister Krista Kiuru säger ändå att lagen är bra. Det blir ingen upprepning av råddet kring vårdreformen, lovar hon.

- Vi är eniga om den här inom regeringen.

I vilket fall som helst är det bråttom med lagförslaget. Det ska godkännas redan före jul.

Kristiina Tolkki/Yle uutiset