Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen explosion på störtat rymdplan

Från 2014
Vraket efter rymdplanet Space Shipe Two
Bild: EPA/Michael Nelson

Det verkar inte ha varit en explosion som fick Virgin Galactics rymdplan att störta. Olycksutredarna säger sig ha hittat nästan alla plandelar på olycksplatsen, bland annat motorn och bränsletanken som var intakta.

Att både motorn och bränsletanken var hela tyder på att det inte var en explosion som låg bakom olyckan, säger den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NTSB:s chef Christopher Hart.

Virgin Galactics rymdplan Space Ship Two som var byggt för att ta turister till rymden störtade i fredags under en testflygning i Mojaveöknen i Kalifornien. En av planets piloter omkom och den andre skadades allvarligt i olyckan.

Virgin Galactics rymdflygplan Space Ship Two störtade under provflygningen.
Bild: Virgin Galactic / EPA

Tidningen The Wall Street Journal rapporterar att strukturella fel på planet verkar ha orsakat olyckan, snarare än en motorexplosion.

Det kan ändå ta länge innan olycksorsaken kan fastställas. Enligt NTSB kan olycksutredningen ta ett år, trots att testflygningen är noggrant dokumenterad.

Internationella varningar

Experter på rymdsäkerhet hade varnat Virgin Galactic flera gånger före olyckan, men bolaget brydde sig inte om varningarna.

Under ett av Virgin Galactics marktester med rymdplanet år 2007 skedde en explosion som krävde tre människors liv.

Carolynne Cambell är sakkunnig vid den internationella rymdsäkerhetsorganisationen. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att organisationen efter den olyckan flera gånger varnade Virgin Galactic för faror både vad gäller motorn och bränslet, men utan att få någon genklang.

Virgin Galactic har svarat på kritiken med att säga att man alltid har satt säkerheten främst.

Planet måste byggas om

Så fungerar Space Ship Two

Rymdflygplanet stiger som ett vanligt flygplan upp till 15 kilometers höjd. Sedan startar en raketmotor som för upp farkosten till 100 kilometers höjd, till den övre atmosfären. Därifrån ser passagerarna jordklotet från rymden samtidigt som de ser rymdens mörker. De får även känna på tyngdlöshet under några minuter.

Om det var struturella fel på planet som ledde till olyckan kommer själva planet att måsta byggas om. Det här kräver betydligt mera arbete än att bara bygga om motorn, rapporterar The Wall Street Journal, och kan också påverka mängden passagerare planet kan ta.

Space Ship Two var byggt för sex passagerare och två besättningsmän.

De första turistflygningarna till rymden var inplanerade redan till början av nästa år men de har nu skjutits upp.

Över 800 personer har redan bokat en rymdresa till priset av 250 000 dollar. Bland dem finns Hollywoodstjärnor som Tom Hanks, Angelina Jolie och Ashton Kutcher.

Läs också:
Rymdflygplan störtade under testflygning
Branson: Kraschen inte slutet på rymdturismen