Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vem ska tala om sex?

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två av tre tonåringar tror att man inte kan bli gravid första gången man har samlag. En av fem har sex utan att skydda sig. Hur är det möjligt trots gedigen sexualundervisning i grundskolan?

- Det mesta är nog från skolan och lite hemifrån, säger adertonåriga Victoria Riikonen i Borgå. Man går nog också in på olika nätsidor och så pratar man förstås med sina kompisar.

Att prata med vänner och ta informationen rakt av från nätet är ändå inte alltid det bästa. Preventivrådgivningen i Vasa får varje vecka besök av någon ung flicka som har blivit gravid mot sin vilja och funderar på abort. Alla gånger vet inte ens föräldrarna om det.

Oförmågan att använda preventivmedel syns också på apoteken. Akuta p-piller, eller dagen-efter-piller som de också kallas, blev receptfria 2002. Provisorn Björn Mitts i Vasa säljer omkring 50 paket i veckan på sitt apotek. I Vasa finns det ytterligare sex apotek.

- Då skolan börjar är det en väldig topp och när skolan slutar för sommaren är det likadant, säger han.

16-åriga Daniel Andersson vill inte lägga ansvaret att prata om sex med barn och unga på bara en part.

daniel andersson, victoria riikonen, alexander beijar och frida sigfrids pratar om sexualundervisningen i skolan.,
Bildtext Ungdomar vill ha öppen och ärlig information om sex.

- Det ska vara en kombination av skolan, men det viktiga är att föräldrarna tar del i det och försöker förklara och berätta. Då får man får en helhetsbild av flera olika parter, säger han.

Han får medhåll av Karisföräldrarna Malin Ahlblad-Österberg och Jocke Österberg. De tycker att hemmen inte ska skjuta över ansvaret på skolan utan tvärtom tala om sex med sina barn med jämna mellanrum från det de är små tills de är vuxna. Deras strategi får beröm av biologiläraren Mikaela Korin-Niemi i Sarlinska skolan i Pargas.

Familjen Ahlblad-Österberg
Bildtext I familjen Alhblad-Österberg är ingenting tabu.

- Det skulle vara väldigt viktigt att det skulle komma som en naturlig del både hemifrån och från skolan, att man skulle avdramatisera det hela, så att det skulle vara enkelt att prata om och lätt att fråga om, säger hon.

Hennes recept är att lyssna i stället för att prata själv. Att intressera sig för vad ungdomarna tycker, vad de har hört och hurdana åsikter de har om saker och ting. Hon tillämpar själv taktiken i klassrummet, där en frågelåda, en sexiboxi, står framme. Där kan eleverna lämna in frågor anonymt.

Mikaela Korin-Niemi, biologilärare
Bildtext Mikaela Korin-Niemi undervisar tonåringar om bland annat sexualfrågor.

- Det kommer frågor om allt från könssjukdomar till preventivmedel. Hemskt mycket frågas det vad är normalt och vad som inte är det, berättar Mikaela Korin-Niemi. Också frågor om varför en del utvecklas snabbare än andra engagerar många unga.

Bäst i världen är inte tillräckligt

Sexualundervisningen blev obligatorisk i de finländska grundskolorna på 70-talet. Och det här ledde till att både antalet aborter och antalet fall av könssjukdomar minskade drastiskt ända fram till mitten av 90-talet. Mellan 1994 och 2004 var sexualundervisningen frivillig i skolorna. Tanken var att alla skolor få utforma undervisningen som de ville, men det blev platt fall och i stället försvann den helt från många skolor. Antalet aborter bland kvinnor under 30 år ökade mellan åren 1994 och 2004.

Suss Åhman, sexualterapeut från Folkhälsan.
Bildtext Suss Åhman startade Sex snack för 14 år sedan.

För att råda på det här startade sexualterapeuten Suss Åhman den så kallade Sex snack-verksamheten år 2000 inom ramen för Folkhälsan. Verksamheten erbjuder sexualundervisningen för de finlandssvenska skolorna.

Då sexualundervisningen återigen blev obligatorisk 2004 vände den här trenden.
Mycket har blivit bättre sedan dess. Därför trappas Folkhälsans Sex snack-verksamhet ner från och med i höst.

I dag koncentrerar sig Suss Åhman i stället på att undervisa lärarstuderande i sexualfrågor. Alla
läser fem studiepoäng sexologi.

- Numera är lärarna utbildade i området och behöver inte lika mycket hjälp mera, säger hon. Numera rodnar ingen lärare längre.

Men trots att Finland är ledande när det gäller sexualundervisning i skolorna och står som exempel för bland annat de övriga Norden, finns det mycket kvar att göra.
Frågor om jämställdhet borde till exempel lyftas upp på agendan, tycker Suss Åhman.

- Man ser det fortfarande som om det skulle vara väldigt olika för flickor och pojkar, vilket det verkligen inte är. En annan sak är att tala mera om egna värderingar, om känslor och om attityder.

Sänds även i Yle Fem, tisdag 4.11.2014 kl. 17.25.

Ur arkivet: Sexualundervisning genom tiderna

Mer om ämnet på Yle Arenan