Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du är som du inreder - livsprojekt bostad

Från 2014
Uppdaterad 15.11.2014 11:03.
Inredningen i Aveos nya kontor.
Bildtext Inredning är en passion för många.
Bild: Aveo

Matlagningsprogram jämsides med dietprogram, kocktävlingar, bröllopsplanering och reseguidningar fyller tv-programtablåerna och visar oss hur vi ska förverkliga våra drömmar.

Men temat boende - husprojekt, renovering och inredning - träder fram som ny vinnare om man ser till sändningstiden totalt. Tittarna behandlas jämlikt och varsamt - det talas varken om människors nuvarande eller förväntade inkomster, förmögenhet eller utgifter.

Diskning i början av 1960-talet
Bild: Antero Tenhunen

Materialpriser och arbetskostnader nämns ofta som störande sekundärfaktorer. Alla ska få ha drömmar, alla ska kunna leva i sitt drömhem. Nu, helst i dag, senast i morgon.

Ingen utesluts

Det typiska för de finländska livsstilsprogrammen är just avsaknaden av klasstillhörighet i boendet, skriver forskaren Anne Soronen i sin doktorsavhandling "Tavallisuudesta tyylikkyyteen - Sukupuoli ja maku"". (Ungefär Från alldaglighet till stil - Kön och smak)

All konsumtion handlar om jämförelse

- Klassgränser jämnas ut, skillnaden mellan verklig lyx och billigare kopior suddas ut i och med att alla kan fynda och vi har exempelvis Ikea. Alla kan ha en vit lädersoffa, säger Minna Sarantola-Weiss som är forskningschef på Helsingfors stadsmuseum och som specialiserat sig på finländsk möbelindustri och inredning under olika tidsperioder.

I programmen om hus och inredning frigör man sig från den traditionella tanken om att bostadsområdet, stadsdelen eller bostadens storlek definierar bostadens värde. I stället är det inredningen som fastställer värdet. I riktiga livet däremot är boendet en stark klassmarkör - var du bor, hur stort du bor och så vidare.

År 1970 i en förort i Helsingfors. Höghus. Barn på cykel och två män med paraply på en regnig gata.
Bild: YLE/Kalle Kultala

Ett livsprojekt att få bo

- Det är klart att människor påverkas av tv-program. Tv hör till modern konsumtion, säger forskningschef Petteri Repo vid Konsumentforskningscentralen.

Boendet i Finland har traditionellt varit ett livsprojekt och finländarnas egendom har suttit fast i väggar, tak och golv. Men förr startade unga par ofta med en etta, barnfamiljer bodde i en trång tvåa och när barnen nästan var redo att flytta ut kom familjen äntligen till den hett efterlängtade fyrarummaren.

Där satt sedan de åldrande föräldrarna och bredde ut sig medan barnen - och barnbarnen - trängdes i en tvåa.

- Konsumtionen i Finland har på sätt och vis blivit mera liberal. Man får konsumera på många sätt, tidigare var konsumtionsbeteendet mer enhetligt, säger Repo.

År 1970 hade finländarna enligt Statistikcentralen 18,9 kvadratmeter golvyta per person och fastigheternas genomsnittsstorlek var 60 kvadratmeter. År 2013 hade varje person i snitt 39,8 kvadratmeter till sitt förfogande i 79,9 kvadratmeter stora bostäder. I städerna mindre än på landsbygden.

Så sent som 1980 saknade 32 procent av hushållen ett bad/duschrum och 16 procent måste klara sig utan egen WC. Numera talar vi om induktionshällar, vinkylar, altanjacuzzier, motionsrum och dubbelgarage.

Inte särskilt ändamålsenligt att bo smått när behovet är som störst, men kanske är det inte heller förnuftigt att ta för stora lån för att kunna leva "drömliv" inne mellan sina väggar?

Du har rätt till din dröm

Finlands vackraste hem, Inno, Löytäjät (Fyndarna), Drömhuset, Barnfamiljens husprojekt, Grand Designs, Fastighetskungen, Eleganta utrymmeslösningar, Design Star, Rörsaneringen, Flyttfågelvägen, Hemtrevligt på hyra, Emilys inredningshemligheter, Inredningsarkitekt Marko Paananen, Inredningstvillingarna, På inredningsresa med Minna, Ny inredning på mannens vis, Det gemensamma husprojektet, Snabbkurs i bostadsköp, Totalrenovering (Hurja remontti) med flera har drömhemmet som mål.

Också i den populära danska serien Arvingarna slåss fyra syskon blodigt om ett hus, som tilldelats nästan mytiska proportioner. Och i urpopulära Strömsö sysslas och pysslas det som bekant mycket för hus och trädgård.

Enligt programkonceptet är ditt hem din borg, din trygghet i livet. Där ska du kunna njuta av matlagning i ett välutrustat kök, slappna av i ångbastun efter en tung arbetsdag, lägga barnen i tysta och avskilda rum så att du kan njuta av din kväll framför brasan.

Privatsfären har blivit viktigare

- När osäkerhetskänslan tilltar ökar hemmets betydelse. Privatsfären har blivit viktigare och människor vänder sig mer inåt. Också arbetslivet är så pass krävande att hemmet blir en viktig motpol, säger Sarantola-Weiss.

Aktuellt: Konsumentforskare: Unga jämför sig med andra

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt Sarantola-Weiss bjuder människor paradoxalt nog numera mer sällan in andra människor till sina hem, trots att hemmen är allt finare och mer påkostade.

- I stället för att gå hem till andra människor träffas man via tv, alla ser på samma program och programmen skapar en gemensam kontaktyta, säger Sarantola-Weiss.

- Också bloggosfären öppnar hemmet utåt på ett nytt sätt, där kan människor välja vilken bit av sin värld de vill visa. Det blir alltså en censurerad bild av andras liv. Och så är folk väldigt nyfikna på varandras liv och hem, säger Sarantola-Weiss.

Det finns en gnutta elitism med i spelet; inredningsarkitekter anlitas, byggarbetare anställs och trädgrådsspecialister rådfrågas. Finländare har länge klarat sig utan tjänstefolk, men i frågor som gäller boende och inredning är allt tillåtet nu.

Ditt hem är också ditt visitkort, det berättar för omvärlden om dig, dina värderingar - och hur du klarar dig i livet. Inga små saker alltså.

Se klipp ur Arkivet från 1987: Vattensängar och lyxsoffor

På Habitaremässan - Spela upp på Arenan

Fint från början

Men boendet kostar pengar och att förverkliga avancerade drömmar kostar ännu mer pengar.

Enligt Statistikcentralens siffror över skuldsättning hade bostadshushållen med bostadsskulder en bostadsskuld på i genomsnitt 93 620 euro år 2013, vilket var reellt omkring hundra euro mindre än år 2012. Den genomsnittliga bostadsskulden ökade under början av 2000-talet med i genomsnitt 10 procent om året, men ökningen har avtagit betydligt under de senaste åren.

några gamla fönster
Bild: YLE/Catariina Salo

Men även om folk har blivit försiktigare på sistone med att ta bostadslån ökar betalningsanmärkningarna samtidigt.
"Köp det du verkligen vill ha"

Av den vuxna befolkningen sitter 8,3 procent med en betalningsanmärkning. År 2013 registrerades enligt Garanti-Stiftelsen 1,8 miljoner betalningsanmärkningar fördelade på 360 000 konsumenter.

- Oftare är det fråga om unga människor som har problem med betalningsanmärkningar, säger konsumentforskaren Repo.

Arbetslivet kräver numera så mycket och hemmet blir en viktig motpol

Enligt Repo vill unga kanske ha för dyra saker - eller helt enkelt för mycket saker. Det behöver inte vara fråga om stora summor reellt sett, men mycket pengar för den unga personen i fråga.

Genast och inte nästa år

fönster som restaureras
Bild: Yle/Monica Slotte

Men det är förhållandevis enkelt att köpa på kredit eller på avbetalning. Exempelvis Kalustekauppa.com och KalusteOnline erbjuder möjligheten att köpa "allt möjligt trevligt" - och betala småningom i rater.

Och konsumtionskredit kan man få bland annat på SveaDirekt, Vippiluotto.fi och Krediitti utan garantier eller utan att ange kredituppgifter.

- Men kreditsystemet är nog en av mänsklighetens största uppfinningar. Det är bra att man kan jämna ut utgifterna, säger Repo, som tillägger att lånade pengar ju måste betalas tillbaka.

Och så kan man titta på tv-program där man löser de ekonomiska problem som uppstått av överkonsumtion, bland annat Lyxfällan eller Kirsi ja himoshoppaajat (Ungefär Kirsi och vrålshopparna) .

Diskussion om artikeln