Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kallt och vått: Grottäventyret

Från 2014
Tom Nylund på Island för Grottäventyret.
Bildtext Tom Nylund på Island för Grottäventyret.
Bild: Five Corners Production

Många av mina inlägg skulle kunna vara skrivna av Jules Verne, även det här. Det är väl givet att jag har läst en hel del Jules Verne. En av mina favoritböcker är till jordens medelpunkt.

Tanken i boken är kanske naiv men äventyret är bra. Så gott som alla barn har ju någon gång tänkt på möjligheten att krypa igenom ett hål i jorden, och komma ut på andra sidan klotet. Jag försökte. Vid det ögonblicket då jag stötte på första stenen och inte hade ett spett till hands insåg jag att det är ett rätt jobbigt sätt att ta sig till Kina på.

Kallt och vått - Spela upp på Arenan

Jules Verne lämnade bort spaden och tankar om Kina och valde istället Island. Professor Lidenbrock och hans brorson reste till Island för att stiga ner i jordens medelpunkt igenom en vulkan. Vulkanen i fråga, Snaefellsjökull, finns på riktigt och syns vid klart väder ända från Reykjavik. Inspirerad av Jules Verne måste jag gå under jorden på Island.

Island är en vulkanisk ö. Det fina med geologin där är det faktum att många magma-tunnlar inte har rasat, under den ovanliggande jordens tryck. Island fullkomligt kryllar av grottor och tunnelsystem. Du hittar stora och små grottor, långa och korta och grottor där du inte skulle vilja vara.

De lokala varnade mig för att gå på okänd mark. Va? Jo, marken är för det mesta täckt med mossa och under mossan kan det finnas grottor och stora gropar som du lätt kan falla ner i, eller ”bara” skada benet riktigt illa. Med andra ord, att gå på Island är som att gå på en glaciär. Många av de grottor som är säkra att gå i är också relativt lätta att hitta och det finns givetvis flera guidade turer som tar dig dit. Väl värt upplevelsen.

Text: Tom Nylund - äventyrare.

Kallt och vått på Yle fem söndagar kl.19.00

Mer om ämnet på Yle Arenan