Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Bal och trappbygge i varm anda för #användhjärtat - också du kan delta!

Från 2014
Uppdaterad 10.11.2014 16:44.
använd hjärtat

Många fina tillställningar över generationsgränserna ordnas nu i anknytning till kampanjen Använd hjärtat. Ta också du krafttag mot äldre människors ensamhet och ställ till med ett oförglömligt evenemang.

Studerande vid Point College i Borgå ordnade en bal på vårdhemmet Attendo Laamanni, med festlig stämning och bland annat massage som programnummer. I Jakobstad byggde tre unga män en ny trappa till en äldre dams hus och bjöds på gräddtårta och munkar som tack. Bland kommande evenemang som unga ordnar för äldre runtom i landet finns bland annat luciatåg, kaffestunder och julsångskonserter inprickade, allt för att sprida glädje och minska den ensamhet som många äldre känner.

- Vi hoppas på en synlig kampanj, säger Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Finlands Röda kors i Åboland som är Yles samarbetspartner i kampanjen. Det är många barn och unga som sällan kommer i kontakt med äldre, speciellt inte äldre som bor på anstalter. Vi vill visa att det inte är farligt att besöka äldre på en anstalt, och ordna ett avbrott i vardagen för de äldre.

Den rikstäckande kampanjen Använd hjärtat, som Finlands Röda kors, Utbildningsstyrelsen och Yle gör tillsammans, startar i november på Svenska Yle och varar fram till jul. Under den tiden utmanas unga och studerande att göra något för att visa sin uppskattning för äldre - men var och en som känner för det kan naturligtvis delta.

Ordna en aktivitet - eller gå helt enkelt på besök

Målet är att föra samman äldre och unga, att vara ett möte över generationsgränserna. I Finland bor över 100 000 äldre som känner sig ensamma, och meningen är att pigga upp vardagen och visa omtanke för dem, med ömsesidig glädje och tacksamhet som resultat.

- Man kan gärna utnjyttja sin egen hobby i träffar med äldre, säger Annalena Sjöblom. Till exempel kan en schackklubb gå och spela på ett äldreboende. Men man kan också hålla det enkelt - det räcker att man kommer på besök och visar intresse. Tar de äldre på en promenad, ställer frågor eller sjunger tillsammans. Vill man vara aktiv kan man kasta boll eller ordna bowling i korridoren. Det viktiga är att man visar att man finns till, sitter ner och pratar med varandra. Möter de äldres vardag och låter dem möta din!

Röda Korset i Åboland har redan i tre år ordnat ett evenemang som kallas "rollatorrally", där yngre tar äldre ut på promenad i det sköna vårvädret i maj. Enligt Annalena Sjöblom är det allt viktigare att frivilliga engageras till liknande verksamhet då samhällets resurser krymper.

- Det är roligt att de unga lockas med nu, det finns ju också unga som är ensamma. Det viktiga är att känna att man har en vän.

Annalena Sjöblom uppmanar alla som är intresserade att ordna en träff med äldre att kontakta sitt Röda kors distriktkontor (alla kontaktuppgifter på rodakorset.fi). Också äldreboenden som är intresserade av besök får gärna ta kontakt.

Ta en selfie med din mormor på #användhjärtat!

Programledarna Frida Lindholm och Pernilla Karlsson är kampanjens ansikten för Svenska Yles del. De tipsar om att till exempel ordna spelkorts- eller bingokväll med någon äldre - fast med din egen morfar eller en annan äldre släkting eller bekant. Eller varför inte föra farmor på besök till ett ålderdomshem för att träffa gamla goda vänner. Läs alla Fridas och Pernillas tips här!

Frillan och prillan med sina gamlingar
Bildtext Frida och Pernilla med sin farmor och farfar.
Bild: YLE / Frida Lindholm och Pernilla Karlsson

Kampanjen Använd hjärtat hörs i Radio Vega och Radio X3M och syns på Yle Fem från och med den sista veckan i november, då det blir fokus på äldre och åldrande i radioprogram, tv-program och dokumentärer. Startskottet för kampanjen går lördagen den 22 november då BUU-dagen bjuder barn, föräldrar och mor- och farföräldrar till Yles huvudbyggnad Stora smedjan på roliga aktiviteter och trevlig samvaro. På webben blir det i och med kampanjen kolumner, utmaningar, nyheter och mycket annat material om äldre och de många roliga träffarna mellan två generationer.

Vill du föra en äldre person på juluppköp? Eller kanske ordna pizzakväll på ett äldreboende? Här finns all information om hur du ska gå till väga!

Nu är alla gärningar för att glädja en äldre person välkomna! Mer information om kampanjen finns bakom denna länk: Använd hjärtat - Lupa välittää. Till den själva kampanjsidan kommer du via denna länk: #användhjärtat - se bland annat kartan där alla evenemang som nu ska gå av stapeln finns utprickade. Och glöm inte att kolla hurudan du själv kommer att bli på äldre dagar, gör testet hurudan du blir som äldre!

Du kan också delta i kampanjen med en bild på Instagram: knäpp en selfie med din kära äldre och tagga den med #användhjärtat. Under kampanjens lopp plockar vi in fotografierna på kampanjsidan på webben.