Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sex förbryllar även vuxna

Från 2014
Sexualterapeut Anna Kolster
Bildtext Sexualterapeut Anna Kolster jobbar för Sexpo-stiftelsen.
Bild: Yle / Ted Urho

Sexualundervisningen för skolungdomar är på rätt köl, men hur bra kunskap har vuxna? Sexualterapeut Anna Kolster upplever att frågorna som kommer från vuxna ofta är lika de som unga ställer.

- Det handlar mycket om fantasier, om vad som är okej. Och så handlar det om preventivmedel, säger Kolster.

Frågor om preventivmedel verkar hänga ihop med skilsmässor, säger Kolster.

- I många år har man haft samma partner och ett fungerande preventivmedel, men så har man plötsligt någon ny och måste tänka på att könssjukdomar smittar även bland vuxna.

Många har till exempel inte köpt kondomer på väldigt många år och undrar om de förändrats, vad de kostar, vilka storlekar man borde välja samt huruvida man måste be om att få dem av personalen i kassan. Ganska långt samma saker som en 15-åring kan undra.

Stor efterfrågan

Baskunskapen varierar stort, säger Kolster. I sitt arbete har hon bland annat stött på kvinnor som fött flera barn och som ändå inte har särskilt bra koll på den egna anatomin. Efterfrågan på tjänster där man även som vuxen kan få svar på sina frågor tycks vara stor.

- Vår rådgivningstelefon tar emot nästan flera frågor än vad vi hinner svara på, de flesta från vuxna. Då det finns telefontider så fylls de alltid, och det är bara vuxna som ringer, säger Kolster.

Anna Kolster är ansvarig rådgivare vid Sexpo-stiftelsen. Hör hela intervjun intill.

Mer om ämnet på Yle Arenan