Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ordkrig om separatistvalen i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2014 18:54.
Medlemmar av en valnämnd räknar röster i en vallokal i Donetsk i östra Ukraina den 2 november.

Det internationella ordkriget om söndagens separatistval i östra Ukraina fortsätter. Det ryska utrikesministeriet erkänner resultaten, medan västledare beskriver det ryska erkännandet som "obegripligt".

Staden Donetsks starke man, elektrikern Aleksandr Zachartjenko, kan nu titulera sig som president för "Folkrepubliken Donetsk" efter söndagens val där. Han ska ha fått över 80 procent av rösterna. Den förre sovjetiske officeren Igor Plotnitskij vann samma titel i "Folkrepubliken Luhansk" med över 60 procent av rösterna.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lät meddela att "Ryssland respekterar folkviljan i sydöst" och enligt Lavrov är det mycket viktigt att man får till stånd en hållbar dialog mellan regeringen i Kiev och den nyvalda ledningen i Donetsk och Luhansk.

Ryssland vice utrikesminister Grigorij Karasin vädjade till Kiev om att avsluta sin offensiv mot separatisterna i östra Ukraina.

- De nyvalda ledarna i Donetsk och Luhansk har nu tillräckligt auktoritet för att etablera en bred, hållbar dialog med myndigheterna i Kiev, sade Karasin till nyhetsbyrån Itar-Tass.

EU och västledare beskriver däremot söndagens val som olagliga och som ett nytt hinder för fred i Ukraina.

- Det är obegripligt att det officiella Ryssland respekterar eller till och med erkänner de här så kallade valen, sade Steffen Seibert, talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Enligt Seibert är det uteslutet att nu lätta på sanktionerna mot Ryssland med tanke på händelseutvecklingen. Om situationen förvärras kan det däremot bli nödvändigt med nya sanktioner, enligt Seibert.