Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Stockramar av björk

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2014 16:39.
Stockramar av björk
Bildtext Stockramar av björk
Bild: YLE/Strömsö

Naturliga ytor som björkved är fantastiskt fina i sig men ifall du har möjligheten att få tillsågat björk i skivor så har du ett perfekt material att använda som ramar och tavlor!

Strömsö inslag: Stockramar av björk - Spela upp på Arenan

Du behöver:

- tillsågade skivor/plattor av björk
- akrylfärg
- tavelkritfärg
- krok
- penslar i olika bredd
- blyerts
- tuschpenna
- kartong
- spraylim
- skärkniv
- stämplar och stämpeldyna

Jag använde björkskivor som hade torkat långsamt i flera månader, staplade i hög. Ifall de torkar för snabbt finns det risk för att de spricker. Borsta bort allt sågspån och skräp från skivorna innan du börjar.

Gör så här:

Börja med att borra små hål på baksidan så har du upphängningen klar. Jag valde att måla tre stycken skivor i tre färger, grönt, koppar och svart tavelkritfärg och lämnade en liten omålad kant närmast barken. Låt torka.

Vill du måla ett citat så gör först en skiss i blyerts på fristående papper så du vet att din text passar björkskivan. Skissa sedan på björkskivan med blyerts och fyll i med smal pensel och färg.

En skiva använde jag till Kom ihåg tavla och skruvade in en krok som kan användas för nycklar, ficklampor eller valfria ting. Stämplade med bokstavsstämplar texten Kom ihåg.

Att använda björkskivan till fotoram går alldeles utmärkt. Det blir speciellt snyggt till svartvita foton. Mät ut en cirkel på fotot du valt och rita ut samma cirkel på en kartongbit. Klipp ut bilden och skär ur cirkeln i kartong. Sandpappra kartongkanten ifall den är flisig. Spraya lim på både kartong och foto. Foga ihop och pressa bort luftbubblor. Limma två vinkorkar bakom fotot och fäst i björkramen.

Att rita på björk går också bra, t ex direkt på ytan med tjockare, svart tusch.

Upp på väggen med dem! Använd dig också av helt naturella bitar, utan motiv eller färg.

Ha så kul!

/Camilla

Kom ihåg att våren ger möjlighet att tappa björksav ur unga träd.

Mer om ämnet på Yle Arenan