Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kamp om schweizarnas guld

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Guld beslagtaget av Tullen.
Bildtext Guld som tullen i Finland konfiskerat.

Mindre än en månad återstår till den schweiziska folkomröstningen om landets guldinnehav och åsikterna är delade.

Folkinitiativet om guldet startades av några parlamentariker från det konservativa Schweiziska folkpartiet SVP.

Initiativtagarna kräver att den schweiziska centralbanken slutar sälja guld, att landets guldreserv i sin helhet förvaras i Schweiz och att en femtedel av centralbankens tillgångar ska bestå av guld.

Inför folkomröstningen tyder opinionsmätningar på att ja-sidan som stöder initiativet tappar stöd.

Ja-sidan fick i den första mätningen publicerad den 21 oktober 45 procents stöd av de tillfrågade medan nej-sidan noterade 39 procent.

I en annan opinionsmätning som publicerades den sista oktober var rollerna ombytta. Då fick nej-sidan 45 procent och ja-sidan 38 procent. .

Kring 13 000 personer tillfrågades i båda mätningarna.

Dyrt för staten

Analytiker vid Barclays bank tror att det blir svårt för människorna bakom guldinitiativet att vinna kampen om guldet. Även om ja-sidan vinner folkomröstningen måste initiativet godkännas av en majoritet av de 26 kantonerna.

Det här blir ett oöverkomligt hinder i ett läge där landets regering och centralbank motsätter sig initiativet, tror analytikerna.

En slutlig seger för ja-sidan skulle tvinga centralbanken att köpa 1 500 ton guld under de fem närmaste åren till en kostnad av mellan 67 och 83 miljarder dollar, bedömer analytiker vid den schweiziska storbanken UBS.

Guldköpen skulle kunna höja guldpriset och leda till att schweiziska francen blir dyrare i förhållande till euron.

Guldinitiativet skulle nämligen begränsa centralbankens möjligheter att köpa utländska valutor i syfte att hindra att francen blir dyrare i förhållande till euron.

Läs också:
Schweiz folkomröstar om guldreserven