Vårrullar
Vårrullen är ursprungligen en kinesisk maträtt, men äts också i flera öst- och sydöstasiatiska länder. Friterad vårrulle är en standardrätt på kinarestauranger utanför Kina. Evelyn Reynoso-Klemets visar här hur du gör dina egna.
Vårrullar
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 700 gram (g) malet kött
- 1 st vitlök
- 2 st gul lök
- 1 st purjolök
- 3 st morot
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 1 nypa citronpeppar
- 1 nypa farinsocker
- 1 nypa vitlökspulver
- 1 paket filodeg - (eller rispapper för vårrullar)
- 1 st ägg
- 0.5 liter (l) rypsolja
- 1 paket wokgrönsaker
Instruktioner

Stek det malda köttet och sätt till hackad vitlök och lök.
När löken har mjuknat tillsätts grönsakerna. Du kan använda en påse djupfrysta wokgrönsaker eller göra din egen mix med t ex paprika, broccoli och vårlök etc.
Smaksätt röran med salt, svartpeppar, citronpeppar, vitlökspulver och litet farinsocker. Låt röran kallna.
Till vårrullar behövs också filodeg samt ägg för pensling och rypsolja för kokning.
Lägg varsamt ut filodegen på en ren yta och skär vid behov upp den i lika stora bitar. Filodeg kan som oftast köpas i paket med passligt stora bitar. Bred ut ca en matsked köttfärs på en bit filodeg som rullas.
Fritera rullen i mycket het olja i ca fem minuter i en djup stekpanna, tills den får en vacker gyllenbrun färg.
Lyft rullen ur oljan och lägg den på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.
Servera vårrullar med söt eller sötsur chilisås samt med ris eller potatis.
Kock: Evelyn Reynoso-Klemets