Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Olavi Louko: Jag tjänar för lite

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2014 09:54.
Bildtext Direktören för teknik- och miljösektorn i Esbo, Olavi Louko, anser att han borde få högre lön.

En jämförelse mellan lönerna bland biträdande stadsdirektörerna i Helsingfors och Vanda och sektordirektörerna i Esbo visar att direktören för teknik- och miljösektorn i Esbo, Olavi Louko är lönekung. Louko tjänade i fjol 175 939 euro, vilket är 10 000 euro mer än de biträdande stadsdirektörerna i Helsingfors och Vanda som tjänade mest.

Louko säger att hans inkomster kommer från olika styrelseuppdrag.

- I det här jobbet tvingas man med i olika styrelser och måste sitta på olika möten från morgon till kväll. Jag samlar säkert på mig mer sådana uppdrag än andra och måste planera hela världen. Mitt arbete har en annan struktur än de som jobbar med social- och hälsovård och utbildning, säger Louko.

Loukos månadslön är omkring 12 000 euro, men han tjänar också på posten som styrelseordförande för västmetrobolaget.

- Det är säkert det enskilda styrelseuppdrag där jag tjänar mest, men den posten beror på mitt jobb, säger Louko.

Hannu Penttilä tjänade bäst i Helsingfors

Han känner inte till att han tjänar bättre än de övriga sektordirektörerna i Esbo.

- Det har jag inte tänkt på. Jag tycker själv att jag har för låg lön och har inte tänkt på att någon kanske tjänar ännu sämre. Jag jobbar 24 timmar plus veckoslut och semestrar. Till exempel tjänar man bättre som vd för ett byggföretag och dessutom måste jag stå ut med all press i offentligheten , säger Louko.

Louko tjänar också bättre än de som sitter på motsvarande poster i Helsingfors och Vanda.

Den biträdande stadsdirektör i Helsingfors som tjänade bäst var Hannu Penttilä, som har hand om stadsplaneringsfrågor. Hans förvärvsinkomst var i fjol 165 482 euro, vilket var nästan 10 000 euro mer än kollegan Pekka Sauri. Det var också mer än de två andra biträdande stadsdirektörerna Ritva Viljanen och Laura Räty tjänade. Han säger att orsaken ligger i att han har bilförmån.

- Det är frivilligt att använda sig av det. Min lön består i övrigt av mötesarvoden och annat som har med jobbet vid staden att göra, säger Penttilä.

"Lönen bestäms utgående från jobbets svårighetsgrad"

I Vanda är skillnaden mellan den biträdande stadsdirektör som tjänar mest och den som tjänar minst 40 000 euro. Martti Lipponen tjänade omkring 166 000 euro i fjol medan Heidi Nygren tjänade endast 126 000 euro. Lipponen ansvarar för bland annat stadens affärsverk och den ekonomiska intressebevakningen medan Nygren bland annat har hand om invånardemokratin och mångkulturella frågor.

Enligt Vanda stads personalchef Kirsi-Marja Lievonen beror löneskillnaderna mellan biträdande stadsdirektörerna på att mängden uppgifter varierar.

- Lönen bestäms utgående från uppgifternas svårighetsgrad. Dessutom hade inte Nygren under hela fjolåret i bruk sin bilförmån, skriver Lievonen per e-post.

Här hittar du alla löneuppgifter för stadsdirektörerna, biträdande stadsdirektörerna och sektordirektörerna i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda.