Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lunchen lockar till Saluhallen i Åbo

Från 2014
Saluhallen i Åbo
Bildtext Saluhallen i Åbo.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Saluhallens ansiktslyft har burit frukt. Företagare står i kö för ett affärsutrymme och kundplatserna är fyllda lunchtid.

När Saluhallen i Åbo renoverades ifjol satsade man på en restaurangdel med flera lunchställen. Det här har lett till att besöksmängden ökat speciellt vid lunchtid.

- Efter utvidgningen finns det 89 kundplatser i restaurangdelen och de är nästan alltid fulla lunchtid. Det här beror på att kunderna lärt sig att man får plats och att det finns många lunchalternativ att välja mellan, säger Sami Männistö som är servicechef vid Åbo stad och ansvarar för bland annat uthyrningen i Saluhallen.

Fiskhandlare Johan Hellsten.
Bildtext Johan Hellsten
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Johan Hellsten, fiskhandlare och styrelsemedlem i Saluhallsföreningen, har också märkt att besökmängden ökat speciellt lunchtid. Det här gynnar också andra företagare i hallen.

- Folk har hittat Saluhallen som ett lunchställe och det är superbra för oss som gör mycket handel på morgonen och kvällen. Det är jättebra att dörrarna till Saluhallen går. Ibland kommer man hit för lunch och ibland för något annat. Huvudsaken är at man hittar till Saluhallen och använder den. Det gynnar alla här.

Efter renoveringen förlängdes också öppettiderna i Saluhallen, vilket folk så småningom börjar märka.

- Idén med att ha öppet lite längre på kvällen är att man ska hinna komma via Saluhallen när man går hem från jobbet. Så småningom lär sig folk att vi har öppet längre och det har påverkat på ett positivt sätt.

Numera håller Saluhallen öppet till klockan 18 på vardagar och till klockan 16 på lördagar. Servicechef Sami Männistö berättar att även Stadsteaterns biljettförsäljning i hallen har bidragit till fler kunder.

Stort intresse bland företag

I samband med renoveringen höjdes hyrorna i hallen, men det tycks inte ha påverkat intresset för att finnas i hallen. I våras stod fyra affärslokaler tomma i Saluhallen, men nu är alla platser fyllda. Allt som allt verkar 37 företag i Saluhallen och intresset för hallen är stort.

- Det ser väldigt bra ut. Vi har noll ställen tomma. Allt är proppfullt och det är många som är intresserade. Vi får hela tiden frågor om platser och mycket bättre än så kan det inte vara, säger Hellsten.

För tillfället står många affärslokaler tomma i Åbo centrum. Hellsten kan inte säga vad det är som gjort att de lyckats så bra med hallen.

- Det borde faktiskt fort göras något med centrum för att det ska hållas livligt med många affärer. Vi lider också av att centrum är tomt. Vi står inte ensamma här och gör bara rätt.

Det nya konceptet där man satsat på restauranger har ändå visat sig vara fungerande för alla i hallen.

- Jag tror hemligheten ligger i summan av alla företag som är här. Jag tror inte någon är stark ensam. Ingen skulle klara sig här utan alla andra, säger Hellsten som menar att alla bidrar till att bygga upp Saluhallens varumärke som ett ställe med kvalitet, stämning och god service.

Läs också:
Saluhallen i Åbo söker nya företagare
Förnyade Saluhallen i Åbo invigdes
Kluvna åsikter om saluhallens renovering
Nu saneras saluhallen
Hyrorna i Saluhallen höjs rejält
Saluhallsrenoveringen förargar företagare
Saluhallen i Åbo renoveras snart