Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Studentkåren vill slopa tvåspråkighetsutskottet

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2014 13:37.
Nya studenthuset i Helsingfors.
Bildtext Enligt Studentkåren vid Helsingfors universitet behövs det inget tvåspråkighetsutskott i kåren.

Styrelsen för studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) beslöt i fredags att slopa tvåspråkighetsutskottet i kåren. Den svenskspråkiga takorganisationen Svenska nationer och ämnesföreningar (SNÄf) anser att det här är ett starkt ställningstagande mot svenskan.

- Utskottet behövs, eftersom kåren blir allt mer enspråkig, säger Nadja Lehtinen, ordförande för SNÄf.

Som orsak till att studentkåren vill slopa utskottet uppges vara att det inte fungerar. Det finns inte tillräckligt många aktiva medlemmar, bland annat saknar utskottet en ordförande.

- Styrelsen anser att ett utskott inte är den bästa lösningen i frågan om hur den tvåspråkiga verksamheten ska ordnas i framtiden, säger Anna-Maija Riekkinen, styrelseordförande för HUS.

Lehtinen medger att de inte alltid har haft tillräckligt många aktiva medlemmar inom utskottet. Därför har de gjort upp en utvecklingsplan för utskottet.

Och hälften av SNÄfs medlemsföreningar har nu meddelat att de skulle kunna ha en permanent representation på plats i utskottet för att trygga verksamheten. Trots det har studentkåren beslutat att slopa hela utskottet.

Isolerar de tvåspråkiga frågorna

I stället vill kåren ordna verksamheten genom att bilda en samarbetsgrupp av de svenskspråkiga studentföreningarna. Men enligt Lehtinen skulle de tvåspråkiga frågorna då isoleras från kårens övriga verksamhet.

- Då skulle det inte finnas något forum för tvåspråkiga frågor, säger Lehtinen.

Inte en fråga om pengar

Hon undrar också varför kåren vill slopa något som inte kostar – det handlar trots allt om frivilligt arbete. På det här svarar Riekkinen att ett utskott ändå kräver andra resurser från styrelsens sida.

- Det tar sin tid att ordna olika saker kring ett utskott, säger Riekkinen.

Vad skulle du säga till de som är oroliga för att den tvåspråkiga kulturen inom kåren försämras utan ett utskott?

- Vi kommer alltid att ha en representant för tvåspråkiga frågor i kåren och vi kommer alltid att informera om verksamheten på tre språk, bland annat i våra Facebook-uppdateringar. Och om det visar sig att utskottet behövs i framtiden så finns det inga hinder för att grunda ett, säger Riekkinen.

Den nya styrelsen kan ha en annan åsikt

Det återstår att se huruvida den nya styrelsen för HUS kommer att vara av samma åsikt gällande tvåspråkighetsutskottet som den nuvarande styrelsen. I princip kan den nya styrelsen grunda ett utskott om de anser att det behövs.