Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Valet befäster en splittring av Ukraina"

Från 2014
Rösträkning i Donetsk den 2 november 2014.
Bildtext Rösträkning i Donetsk den 2 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndagen valde separatisterna i östra Ukraina ledning i regionerna Donetsk och Luhansk. Regionerna har utropat sig till självständiga folkrepubliker. Valet har fått hård kritik från många håll och har bland annat kallats för en absurd fars.

EU beskriver valet som olagligt och ett nytt hinder för fred i Ukraina, medan Ryssland har gett valet sitt fulla stöd.

Kerstin Kronvall, utrikesredaktör med Ryssland som specialområde, vilken betydelse har valet i östra Ukraina egentligen?

Kerstin Kronvall
Bildtext Utrikesredaktör Kerstin Kronvall.
Bild: Yle

- Det har en jättestor betydelse, särskilt med tanke på att det befäster en splittring av Ukraina, en större splittring än man kanske hade väntat sig. Det här valet innebär att de människor som deltog i valet och de som följt det via tv eller på webben i det här området upplever det som ett legitimt val. De lever i tron att så här går det till och nu har de valt sig en ny ledning. Sedan ska vi komma ihåg att det är så många andra saker som samtidigt har påverkat den här splittringen, till exempel finns det inte längre någon egentlig gränsbevakning mellan Luhansk- och Donetskregionerna och Ryssland, utan gränserna har i praktiken flyttats västerut, så att gränsen går mellan Ukraina och Luhansk- och Donetskrepublikerna och inte mellan Ryssland och Ukraina längre. För en liten tid sedan övergick de här republikerna till Moskvatid, i samband med att de övergick till vintertid igen. Sedan har vi dessutom den väldigt starka ryska militära närvaron i området. Valet i de här så kallade folkrepublikerna är ett viktigt och allvarligt steg på väg mot en allt större splittring.

Hur sannolikt är det att Donetsk och Luhansk annekteras på samma sätt som Krimhalvön?

- Jag tror att det är rätt sannolikt. Kanske inte på samma sätt som Krimhalvön, eftersom Krim-annekteringen skedde utan blodspillan och i östra Ukraina har vi redan sett 4 000 människor dödas och 10 000 skadas under det här kriget, så det här är en mycket mer allvarlig utveckling. Vi vet ju inte om det stannar här eller om det också kommer att sprida sig till andra delar av sydöstra Ukraina. Mycket tyder på att Ryssland tänker överta den verkliga makten i den här delen av Ukraina.

Diskussion om artikeln