Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kiev i krismöte om separatistvalen

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2014 07:37.
Vladimir Putin och Petro Porosjenko under mötet i Minsk för att lösa Ukrainakrisen

Ukrainas president Petro Porosjenko har sammankallat sina säkerhetschefer till ett krismöte på tisdagen för att diskutera hur Kiev ska ändra sin strategi gentemot separatisterna i östra Ukraina, efter de val som de ordnade där i söndags.

Porosjenko beskrev valen som ett grovt brott mot den fredsplan som undertecknades i Minsk den 5 september.

- Ukraina har noggrannt följt Minskprotokollet, sade Porosjenko i ett TV-tal på måndag kväll. Men på grund av de andra parternas allvarliga kränkningar så måste vi ändra vår handlingsplan. I morgon sammankallar jag säkerhets- och försvarsrådet för att analysera situationen. Vi kommer att göra nödvändiga ändringar i vårt handlingsscenario och beakta både optimistiska och pessimistiska framtidsutsikter. En av de frågor jag kommer att föreslå att vi diskuterar är att upphäva lagen om specialstatus för Donetsk- och Luhanskregionerna.

Specialstatus, eller utökad autonomi för de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina, var en central del av den fredsplan som undertecknades i Minsk.

Porosjenko beskrev separatisterna i östra Ukraina som gangstrar, terrorister och invaderande fiender och han kallade söndagens val för en fars under vapenhot. Han avslutade ändå sitt TV-tal med att säga att Ukraina fortfarande helst vill lösa krisen på diplomatisk väg.

USA fördömer separatistvalen

På måndag kväll fördömdes söndagens val i östra Ukraina av både USA:s utrikesministerium och USA:s nationella säkerhetsråd.

- De här låtsasvalen strider mot Ukrainas konstitution, mot lagen om "specialstatus" och mot de mest grundläggande reglerna för val, sade Bernadette Meehan, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Meehan uttryckte också oro för det hon anser vara det ryska utrikesministeriets "försök att legitimera valen".

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lät på måndagen hälsa att Ryssland respekterar folkviljan i östra Ukraina. I ett annat uttalande från det ryska utrikesministeriet hette det att de nyvalda ledarna i Donetsk och Luhansk nu har mandat att förhandla med Kiev.

President Vladimir Putin har inte ännu uttalat sig om valen i östra Ukraina. Han väntas göra det på tisdagen då Ryssland firar Nationella enighetsdagen och Putin håller tal vid en ceremoni på Röda torget i Moskva.

Läs också Kerstin Kronvalls kommentar till söndagens val i östra Ukraina: Valet befäster en splittring av Ukraina